Stanovanjsko hišo s fotografskim ateljejem je dal zgraditi ugledni celjski fotograf Johann Martin Lenz. Foto: Muzej novejše zgodovine Celje
Stanovanjsko hišo s fotografskim ateljejem je dal zgraditi ugledni celjski fotograf Johann Martin Lenz. Foto: Muzej novejše zgodovine Celje

V muzeju so po besedah direktorja Tončka Kregarja pripravili izhodišča za prenovo in razširitev tako fotoateljeja kot galerije na Razlagovi ulici v Celju. S spoznavanjem zgodovine fotografije v avtentičnem okolju bodo tako kot unikum tudi v evropskem in svetovnem merilu pomembno obogatili celjsko mestno jedro in njegovo kulturno-turistično ponudbo.

Sorodna novica Najtemnejša plat okupiranega Celja na razstavi Mesto pod škornjem

Dediščina celjske oziroma Pelikanove fotografije
Cilj prenove je namreč ureditev celovitega muzejsko-kulturnega kompleksa, utemeljenega na celjski, Pelikanovi fotografski dediščini, ter njeni povezavi s sodobno fotografsko produkcijo in dejavnostjo. Po Kregarjevih besedah bodo v kletnih prostorih fotoateljeja uredili moderno galerijo, atelje, ki je v prvem nadstropju, pa si želijo ohraniti v takšnem stanju, kot ga je uporabljal Pelikan.

Kot je še povedal direktor muzeja, si želijo v Pelikanovem stanovanju prikazati meščansko bivalno kulturno v Celju v 20. stoletju, v podstrešnih prostorih ateljeja bodo uredili manjšo konferenčno pedagoško sobo.

Več kot 120 let staro stavbo od lani upravlja muzej
Lani je minilo 120 let, odkar je ugledni celjski fotograf Johann Martin Lenz v Celju dal zgraditi stanovanjsko hišo s prizidkom – fotografskim ateljejem oziroma steklenim salonom. Josip Pelikan (1885–1977) je večino svojega ustvarjalnega obdobja preživel v Celju. Hišo s fotografskim ateljejem je kupil, ko mu je bilo 35 let, tako je Celje postalo središče njegove ustvarjalnosti vse do smrti. Ustvaril je najmanj 25.000 fotografij, velja pa predvsem za mojstra portretov.

Okoli pol milijona evrov vreden podvig
Po smrti Pelikanove hčere je celjska občina na pobudo omenjenega muzeja in Pelikanovih dedičev odkupila celotno stavbo na Razlagovi ulici in jo maja lani predala v upravljanje muzeju. Projekt prenove in razširitve, ki bo stala okoli pol milijona evrov, so razdelili na več faz, vrednost del v prvi fazi pa je Kregar ocenil na 100.000 evrov. Prenova ateljeja naj bi trajala nekaj let, je še ocenil direktor Muzeja novejše zgodovine Celje.

V dneh, ko so kulturne institucije po državi zaprte, se lahko odpravite na virtualni sprehod skozi Fotoatelje in galerijo Pelikan. Temnico, retuširnico, tehnično opremo in stekleni fotografski salon, v katerem je s pomočjo naravne svetlobe ustvarjal Josip Pelikan, obiščite na tej povezavi.