Ekipa raziskovalcev z univerze v Tel Avivu in izraelskega urada za starine (IAA) je analizirala najdbe z območja narodnega parka v jeruzalemski soseski Silvan. Odkritje kaže, da je bilo vino obogateno z vaniljo, in po njihovih besedah "fantastično" ponazarja, natanko kateri razkošni predmeti so prispeli v Jeruzalem, morda iz Indije in okolice, po zaslugi dobre strateške lokacije ob mednarodni trgovski poti.

Lončena posoda za shranjevanje vina. (Slika je simbolična.) Foto: EPA
Lončena posoda za shranjevanje vina. (Slika je simbolična.) Foto: EPA

Postopek barikiranja, torej staranja vina v hrastovih sodih, ki je znan že od rimskih časov, daje vinu blago noto vanilje zaradi vanilina, ki ga najdemo v hrastu. Vendar pa izraelski raziskovalci pravijo, da je njihova analiza ostanka odkrila tri različne molekule, ki skupaj kažejo na "prstni odtis" same vanilje, kar ne pušča nobenega dvoma o izvoru ostankov, najdenih na lončenih posodah za shranjevanje vina. V članku, ki je bil nedavno objavljen v znanstveni reviji Plos One, so predstavili izide kemičnih testov, s katerimi so identificirali ostanke teh molekul.

Nova znanstvena orodja osvetljujejo tudi pretekla odkritja
"Izsledki analize organskih ostankov omogočajo, da z gotovostjo trdim, da je bilo v posodah vino in da je bilo ozaljšano z vaniljo," je za Jerusalem Post povedala Ayala Amir, doktorska študentka na Oddelku za arheologijo in starodavne kulture Bližnjega vzhoda na univerzi v Tel Avivu. Direktor IAA-ja Eli Eskozido je poudaril, da nova znanstvena orodja še naprej prispevajo informacije tudi k preteklim arheološkim študijam.

Kralj Zedekija je vladal med 597 in 586 pred našim štetjem. Foto: Wikipedia
Kralj Zedekija je vladal med 597 in 586 pred našim štetjem. Foto: Wikipedia

Odkritje vanilje je očitno povezano z mednarodno trgovsko potjo, ki je prečkala puščavo Negev v sedmem stoletju pred našim štetjem, sprva pod okriljem asirskega cesarstva in pozneje verjetno pod njihovimi dediči Egipčani in morda celo Babilonci, menijo raziskovalci.

Dokaz uživanja v udobnem življenju
Vinske posode, ki segajo v čas kralja Zedekije, torej v konec zlate dobe judovskega kraljestva, so odkrili v skladiščih stavb na različnih lokacijah arheoloških izkopavanj v Davidovem mestu. Dve zgradbi, odkriti med izkopavanji, sta bili porušeni med babilonskim uničenjem Jeruzalema leta 586 pred našim štetjem. Črepinje lončenih posod so odkrili v prostorih pod podrto stavbo.

Po navedbah IAA-ja so proučili osem posod iz obeh zgradb in v vseh so našli jasne dokaze, da so jih uporabljali za shranjevanje vina. Najdbe, vključno z vaniljo, kažejo, da so elite, povezane z upravnim sedežem judovskega kraljestva, ki so živele v soseskah tega območja, uživale v udobnem življenju, je povedal Jiftah Šalev.