Foto: MSU
Foto: MSU

Hrvaški Jutarnji list, ki ob seznamu prijavljenih navaja, da gre za neuradne informacije, poroča tudi, da o novi vodji muzeja odloča tričlanska komisija pod vodstvom Ane Dević, ki je del skupine mednarodno priznanih kustosinj WHW, v njej pa je še Nada Beroš, zdaj upokojena, nekdaj pa kustosinja tega muzeja in soavtorica prve stalne razstave muzeja skupaj s Tihomirjem Milovcem.

Vesna Meštrić je sicer višja kustosinja v tem muzeju in upravlja Richterjevo zbirko, Borka Bobovec pa je trenutno vodja Hrvaškega muzeja arhitekture.

Zdajšnja direktorica Snježana Pintarić ima za sabo šest mandatov. Za Jutarnji je povedala, da ni niti za sekundo omahovala, ali se naj vnovič prijavi. "Seveda je muzej kompleksna institucija. Dinamično delo je, ni se mogoče dolgočasiti, vsak dan prinese nekaj drugega."

Sorodna novica Z "dričanjem" po toboganu ni bilo nič, a muzej je vendar izjemen

Kot eno glavnih težav preteklih let Jutarnji omenja stroške vodenja te ogromne ustanove, ki so na mesečni ravni visoki. Malo denarja je na primer ostalo za nakup del sodobnih umetnikov: "Ja, vse se je dodatno zapletlo, ker se je vzporedno z odprtjem muzeja začela kriza. Imamo pa ves program načrtovan in izveden," pravi dozdajšnja direktorica. Načrtujejo odprtje nove stalne razstave muzeja. Edina stvar, ki so jo iz programa za leto 2021 prestavili v naslednjega, je po njenih besedah razstava znanega irskega umetnika Seana Scullyja.

Za odkup umetniških del ostane malo sredstev
Za muzej je Mestna občina Zagreb do zdaj namenjala dvajset milijonov kun letno (2,66 milijona evrov), toda večina tega denarja gre za komunalo. Za odkup torej ostane malo sredstev in tudi malo maneverskega prostora za možnost resnejše produkcije sodobne umetnosti.

Ministrstvo za kulturo sodeluje pri financiranju muzejskih programov, sodobna dela pa se odkupujejo predvsem s pomočjo pokroviteljev, še piše Jutarnji.