Državni muzeji Slovenije so praznik muzejev zaznamovali z odprtjem tradicionalne panojske razstave na muzejski ploščadi na Metelkovi. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Državni muzeji Slovenije so praznik muzejev zaznamovali z odprtjem tradicionalne panojske razstave na muzejski ploščadi na Metelkovi. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Z njimi opozarjajo na teme, ki se jim trenutno posvečajo državni muzeji. Pred tem je Slovensko muzejsko društvo (SMD) razglasilo letošnje Valvasorjeve nagrajence.

Metka Fujs z Valvasorjevo nagrado
Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo bo prejela zgodovinarka in dolgoletna direktorica Pomurskega muzeja Murska Sobota Metka Fujs. Največji pečat je po besedah predsednika komisije za nagrade Mihe Mlinarja dala rojstnemu okolju, sicer pa je vpeta v različne muzejske tokove. Nagrado ji bodo izročili v ponedeljek v Narodni galeriji, kjer bodo podelili tudi tri Valvasorjeve nagrade za enkratne dosežke, pet častnih priznanj in Valvasorjev nagelj.

Muzeji in galerije so odprli svoja vrata
Nagrado bodo Metki Fujs izročili v ponedeljek v Narodni galeriji. Foto: SOJ RTV SLO
Nagrado bodo Metki Fujs izročili v ponedeljek v Narodni galeriji. Foto: SOJ RTV SLO

Prve bodo dobili Estera Cerar in Irena Marušič za razstavo Znanje brez meja v Tehniškem muzeju Slovenije, Marija Terpin Mlinar, Milojka Magajne, Mirjam Gnezda Bogataj, Miha Kosmač, Anton Zelenc, Sandro Oblak in Polona Zupančič za razstavo Na obrobju pekla: Idrijsko in Cerkljansko 1914–1919 v Mestnem muzeju Idrija ter Robert Simonišek, Goran Milovanović, Kristina Simončič, Alja Fir, Adrijana Petrič, Alja Pfeifer in Matic Tršar za projekt Obrazi ekspresionizma/odtis duha v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki.

Muzeji kot kulturna središča – prihodnost tradicije
Mednarodni muzejski dan ima letos temo z naslovom Muzeji kot kulturna središča – prihodnost tradicije. Temo od leta 1977, odkar praznovanje poteka, razpiše Mednarodni muzejski svet (Icom) s sedežem v Parizu. Kot je povedala njegova predsednica Suay Aksoy, ki je tokrat obiskala Slovenijo, se je lani dnevu pridružilo več kot 180 držav s podporo 78 ministrstev za kulturo po svetu.

Z dnevom želijo poudariti, da so muzeji prostor znanja, navdiha in kreativnosti. Dandanes pa se po njenih besedah vse bolj zavedajo, da so lahko tudi znanilci družbenih sprememb. "Živimo v kompleksni pokrajini dediščine, kjer se težke zgodbe preteklosti srečujejo s hitro spreminjajočo se sedanjostjo," je dejala gostja. Po njenem mnenju so muzeji najbolj zaupanja vredne ustanove, bolj kot vlade ali mediji, to pa pripisuje temu, da se zavedajo svoje odgovornosti.

Odličnost slovenskih muzejev in prepoznavnost slovenske dediščine
Za mednarodni muzejski dan se v Sloveniji združijo vsa tri stanovska društva na tem področju – Icom Slovenija, SMD in Skupnost muzejev Slovenije. S tem po besedah predsednice Icoma Slovenije Kaje Širok v duhu sloge, prijateljstva in moči pokažejo, da ne delujejo zgolj na lokalni, regionalni in nacionalni ravni kot posamezniki, temveč da se povezujejo in težijo k temu, da odličnost slovenskih muzejev in prepoznavnost slovenske dediščine ponesejo tudi v svet.

Mednarodni muzejski dan

Ob tem je poudarila, da jim država iz leta v leto namenja vse manj sredstev za delovanje, v veliki meri se zato zanašajo na lastno voljo do dela v okviru prostega časa.

Narodni muzej Slovenije. Foto: BoBo
Narodni muzej Slovenije. Foto: BoBo

Letošnja tema je po njenem mnenju še kako aktualna, saj se je funkcija muzejev v zadnjih letih močno spremenila. Srečali so se z generacijskim razponom, ko so starejši začeli odhajati, mlajši pa niso prihajali zaradi premalo sredstev. Po besedah Kaje Širok se srečujejo tudi s tem, da se muzeji vedno bolj posvečajo temam, povezanim z vsakdanjimi težavami, povezovanju skupnosti in opominjanju ne le na grozote preteklosti, ampak tudi na vse, kar se trenutno dogaja "na svetovnem političnem podu".

Ob tej priložnosti so napovedali tudi tradicionalno Poletno muzejsko noč, ki bo letos potekala 15. junija, ko bo 83 slovenskih muzejev in galerij po Sloveniji na 130 prizoriščih pripravilo 371 najrazličnejših dogodkov.

Postavitev dopolnjujejo Šelhausovi osebni predmeti - med drugim družinske fotografije, dokumenti, nagrade, njegov fotoaparat leica, pisalni stroj, filmsko gradivo in odlomki avdio posnetkov Šelhausovih pripovedovanj. Razstavo spremlja bogat katalog. Foto: BoBo
Postavitev dopolnjujejo Šelhausovi osebni predmeti - med drugim družinske fotografije, dokumenti, nagrade, njegov fotoaparat leica, pisalni stroj, filmsko gradivo in odlomki avdio posnetkov Šelhausovih pripovedovanj. Razstavo spremlja bogat katalog. Foto: BoBo

Retrospektiva Edija Šelhausa
Eden izmed teh dogodkov je pregledna razstava fotografij slovenskega fotoreporterja Edija Šelhausa (1919–2011), ki jo odpirajo v Muzeju Novejše zgodovine Slovenije. Pripravili so jo ob 100-letnici Šelhausovega rojstva, po besedah kustosinje Jožefe Šparovec pa pripoveduje tako o Šelhausovem delu fotoreporterja kot tudi o njegovem zasebnem življenju.

40.000 muzejskih institucij v več kot 158 državah sveta
Mednarodni muzejski dan vsako leto združi okoli 40.000 muzejskih institucij v več kot 158 državah sveta. Slovenski muzeji in galerije na ta dan brezplačno odprejo vrata obiskovalcem ter pripravijo vrsto delavnic, javnih vodstev in drugih prireditev.

3,2 milijona muzejskih obiskovalcev v Sloveniji
Statistični urad Republike Slovenije (Surs) je ob mednarodnem muzejskem dnevu posredoval tudi nekaj številk. Kot so sporočili, so muzeji, ustanove z muzejskimi zbirkami in galerije v Sloveniji v letu 2017 pripravili 1486 razstav, od tega 284 stalnih in 1201 občasnih. Na njih so našteli 3,2 milijona obiskovalcev, od tega je bilo 27 odstotkov tujcev.

S prodajo vstopnic so muzeji in galerije v letu 2017 iztržili približno pet milijonov evrov, obiskovalec pa je v povprečju za ogled razstave plačal 4,3 evra. Vendar, kot so zapisali, številnim obiskovalcem ni bilo treba plačati vstopnine, saj so po njihovih podatkih muzeji in galerije izdali tudi več kot 519.000 brezplačnih vstopnic ravno ob takih priložnostih, kot sta mednarodni muzejski dan ali poletna muzejska noč.

V letu 2017 so v muzejih in galerijah pripravili skupaj več kot 39.400 izobraževalnih prireditev, ki se jih je udeležilo približno 912.500 ljudi.