Pogled na med letoma 2014 in 2017 močno poškodovani Mosul. Foto: EPA
Pogled na med letoma 2014 in 2017 močno poškodovani Mosul. Foto: EPA

Prav v mosulski mošeji s poševnim minaretom Al Nuri je leta 2014 vodja Islamske države Abu Bakr Al Bagdadi razglasil "kalifat", njegovi privrženci pa so to 850 let staro mošejo leta 2017 razstrelili. Februarja naslednje leto je Irak razglasil konec vojne proti Islamski državi (IS), ki si je v letih poprej podredila približno tretjino iraškega ozemlja.

Sorodna novica Sprememba načrta obnove mošeje iz 12. stoletja, ki jo je leta 2017 razstrelila Islamska država

Judje, krščani in muslimani bok ob boku
Mosul je veljal za edinstveno zgodovinsko mesto, v katerem so judovski, krščanski in muslimanski prebivalci živeli drug ob drugem in ne v ločenih četrtih. Velik Unescov program za obnovo hiš iz otomanske dobe, ki so ga poimenovali Revive the Spirit of Mosul in ga financira EU, je zdaj že vidno obrodil sadove. V preteklem mesecu je bila dokončanih 44 hiš, do konca leta je načrtovano dokončanje še 75 hiš, piše The Art Newspaper.

25-letna Noor Ammar in 26-letni Aveen Imad sta med 119 domačinkami in 670 domačini, ki se usposabljajo na področju tradicionalnih kamnoseških tehnik z uporabo t.i. mosulskega marmorja – neke vrste mavčnega alabastra, ki izvira s tega območja. Usposabljanje je del širših Unescovih prizadevanj za spodbujanje sodelovanja skupnosti pri obnovi dediščine.

V Mosulu pa obstaja tudi ločeno izobraževalno partnerstvo z Mednarodnim centrom za preučevanje konzervatorstva in obnove kulturnih dobrin, ki je osredotočeno na mlade arhitekte in gradbene inženirje. Ponekod drugje po Iraku pa EU-jev skald Madad vključuje sirske begunce in notranje razseljene Iračane v sanacijska dela na citadeli v Erbilu, ki je vpisana na seznam Unescove svetovne dediščine.

Irak je konec vojne proti Islamski državi razglasil februarja 2018. Foto: Reuters
Irak je konec vojne proti Islamski državi razglasil februarja 2018. Foto: Reuters

Ročne veščine ohranjanja dediščine vredne več od diplome
Mosulčani so se po štirih mesecih usposabljanja februarja letos lotili dela na območju starega mesta. "To ni običajen poklic za žensko," je povedala Noor Ammar, ki je sicer diplomirala iz zgodovine na mosulski univerzi. Aveen Imad, kristjan iz bližnjega mesta Bartella z diplomo poslovne administracije dodaja, da "potem, ko smo toliko let sedeli doma med IS-jevo okupacijo, nas res veseli, da delamo pri tako pomembnem projektu, ki pomaga obnoviti uničeno."

Sorodna novica Prvi koraki k obnovi kulturne dediščine v Mosulu, uničenem od vojne z Islamsko državo

Štiri leta po tem, ko je Unesco začel svojo ambiciozno pobudo za obnovo Mosula, je trg dela zdaj večji za tiste, ki so usposobljeni na področju tehnik ohranjanja dediščine, kot pa za univerzitetne diplomante. Čeprav pripravniki trenutno prejemajo le 18,5 evra na dan za pokritje prehrane in prevoza, lahko po končanem Unescovem programu zaslužijo dobrih 460 evrov na mesec. Konzervatorstvo je "zaželena veščina," pravi Imad, "in tista, ki bo zagotovila prihodnjo zaposlitev".

"Samo zgodbe, ki sem jih slišal od svojega dedka"
Unescove poklicne pobude v Mosulu niso aktualne le na področju obnove spomenikov in infrastrukture, ampak tudi oživljanja izginjajočih umetniških oblik in tradicionalnih obrti. "Preden sem začel to usposabljanje, nisem vedel, da tovrstno obrtno delo še obstaja. To so bile samo zgodbe, ki sem jih slišal od svojega dedka," je povedal Imad. Dodal je, da upa, da bodo njihova prizadevanja prispevala tudi k rasti kulturnega turizma v Mosulu, saj Unesco še naprej obnavlja hiše vzdolž dveh t. i. poti dediščine, ki so na ta način povezane z znamenitostmi, kot je omenjena mošeja Al Nuri.