Podpisovanje pogodbe. Foto: Judovski kulturni center
Podpisovanje pogodbe. Foto: Judovski kulturni center

Kulturni center je umeščen v 500 let stari stavbi v Križevniški ulici v starem mestnem jedru Ljubljane. Med drugim bo financirana obnova tal v prostorih, ki služijo kot sinagoga oziroma molilnica, muzej in prireditveni prostor, so sporočili iz Judovskega kulturnega centra.

Prostor ponovno v uporabi že pozno jeseni
S finančno podporo bo obnova prostorov sinagoge lahko končana še v tem letu, tako da bo judovska skupnost prostor znova lahko začela uporabljati že pozno jeseni 2021. Judovski kulturni center v Ljubljani je sicer začel delovati leta 2013.

Pred Judovskim kulturnim centrom na Križevniški ulici v Ljubljani. Foto: Judovski kulturni center
Pred Judovskim kulturnim centrom na Križevniški ulici v Ljubljani. Foto: Judovski kulturni center

To je prva donacija, ki so jo pridobili. Do zdaj so prenovo financirali deloma z lastnimi sredstvi, deloma z najemom kreditov, je za STA povedal Robert Waltl, direktor ljubljanskega judovskega kulturnega centra in umetniški vodja Mini teatra.

Po njegovih besedah je celotna investicija prenove stavbe na Križevniški 3 poleg Mini teatra, ki je prav tako v njegovi lasti, vredna 1,2 milijona evrov. Z obnovo so približno na polovici, doslej so statično sanirali stavbo, obnovili, streho, fasado in okna, zdaj začenjajo obnovo notranjščine, ki je prav tako ocenjena na 600.000 evrov. Del objekta bo namenjen Mini teatru, del pa judovski sinagogi, muzeju in prireditvenem prostoru. Prenova tega dela bo predvidoma stala približno 400.000 evrov, še pojasnjuje Waltl.

Center "služi družabnemu življenju mestnih Judov in tujih obiskovalcev s tem, da predstavlja inovativne, zabavne in izobraževalne vsebine skozi gledališče in lutkovne predstave, koncerte, predavanja, judovske praznike in druga družabna srečanja. Skozi tesno partnerstvo z Mini teatrom je epicenter kritičnih dogodkov in festivalov ter spodbuja strpnost, vključenost, zgodovino in izobraževanje od zahodne Slovenije do severovzhodne Italije," opisujejo na spletni strani.

Njihovo izobraževalno poslanstvo vključuje kuratorske projekte, razstave in praktične raziskave, preučevanje in predstavitev številnih vidikov, povezanih s holokavstom in njegovimi globokimi učinki na družbo, so še zapisali.

Sinagoga v Judovskem kulturnem centru deluje od leta 2016. Že od leta 2013 pripravljajo festivala Hiša strpnosti, ki ob temah holokavsta odpira tudi aktualne pereče probleme s področja človekovih pravic.