Zaboj s knjigami je pravzaprav v mini knjižnico, imenovano Bucherboxx, predelana nekdanja telefonska govorilnica. Dve priči sta podali izjavo, da sta ob zori videli moškega, ki jo je zažgal.

Storilec domnevno pustil tudi antisemitsko sporočilo
"Skoraj vse knjige so zgorele," je sporočila policija objavila na spletnem omrežju X in dodala, da je začela preiskavo incidenta, ki se je zgodil med koncem tedna. Helmuth Pohren-Hartmann iz spominske iniciative Stolpersteine (Spotikavci) iz predela Berlin - Friedenau je povedal, so na kraju dogodka našli tudi antisemitsko sporočilo, a policija vsebine domnevnega sporočila ni razkrila, navaja Euronews.

Bucherboxx, kjer so si lahko mimoidoči izposodili knjige, povezane s holokavstom, si je zamislil aktivist za trajnostni razvoj Konrad Kutt v sodelovanju z Ireno Aselmeier (na posnetku ob sežganimi knjigami), da bi na ta način odslužene telefonske govorilnice uporabili kot mini knjižnice.

Spomenik je znan tudi kot Gleis 17, torej tir 17. Foto: Wikipedia Commons/Andreas Praefcke
Spomenik je znan tudi kot Gleis 17, torej tir 17. Foto: Wikipedia Commons/Andreas Praefcke

"Noben vlak na tej progi ne bo nikoli več zapustil te postaje"
Spomenik Platforma 17 so slovesno odkrili 27. januarja 1998 ob pred tem že porušenem 160 metrov dolgem peronu 17. Kot del spomenika so vdelali 186 spominskih plošč ob progi s podrobnostmi o datumu odhoda vsakega vlaka, številu Judov na krovu in njihovem končnem cilju. S te postaje so jih deportirali v koncentracijska taborišča in taborišča smrti v Rigi, Varšavi, Auschwitzu in Theresienstadtu.

Na spletni strani mesta Berlin je poudarjeno, da je podrast, ki je pognala okoli tirov, prav tako del spomenika: "To je simbol, da noben vlak na tej progi ne bo nikoli več zapustil te postaje."

Nedavni napad na ta spomenik, ki služi kot "opomin na sistematično nasilje nad Judi", je del porasta antisemitizma po Nemčiji. Poročilo, ki ga je objavila berlinska nadzorna organizacija s podružnicami po vsej državi, je pokazala, da se ta zadnji incident požiga zgodi sredi porasta nasilnega antisemitizma po vsej Nemčiji.