Gre za dobro znan motiv, je pa to doslej edina znana upodobitev v tehniki, kjer so motiv, izdelan iz zlate folije, stisnili med dve plasti prozornega stekla, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Še nikoli videna personifikacija v tej tehniki
"Podobe na steklu v tej tehniki so že same po sebi redke, a ne glede na to aktualne najdbe s prejšnjimi ni mogoče primerjati. Doslej še nismo naleteli na steklo s personifikacijo mesta Rim, izdelano v tej tehniki," je za Anso povedala arheologinja Simona Morretta.

Nekoč najverjetneje dno čaše
Po besedah strokovnjakov gre za zelo prefinjeno izdelavo. Kos stekla je najverjetneje služil kot dno čaše, ki so pogosto bile v vlogi darila. Posameznik, ki je uporabljal časo, je tako med pitjem iz nje videl sliko na dnu.

"Ne vemo sicer, ali so čašo resnično uporabljali za pitje ali je šlo za okrasni predmet, a slika na dnu zagotovo odraža to idejo," je še dejala Morretta.

Po mnenju arheologinje je šlo za dragocen predmet, tako da ga v primeru, da se je zlomil ali poškodoval, niso zavrgli. "Ker pa steklene čaše ni bilo mogoče popraviti, so ji odrezali dno in ga morda razstavili na kosu pohištva ali obesili na steno," je še dodala Morretta.

Na ogled v vitrini na postaji podzemne železnice
Vendar pa ta najdba ni iz istega obdobja kot vojaški objekt, ki so ga prav tako odkrili med izkopavanji. Objekt je bil opuščen sredi 3. stoletja, nato porušen, ruševine pa zasute z zemljo.

"Po prvi študiji je videti, da je z začetka 4. stoletja," je še povedala Simona Morretta in dodala, da ga bodo razstavili v vitrini na postaji podzemne železnice Porta Metronia. Novico o dragoceni najdbi je tvitnil tudi rimski župan Roberto Gualtieri, ki je med drugim zapisal: "Tisočletna zgodovina našega mesta ne neha s presenečanjem in očaranjem sveta."