Ob bližajočem se slovenskem kulturnem prazniku so znova vse oči uprte v Vrbo. Foto: BoBo
Ob bližajočem se slovenskem kulturnem prazniku so znova vse oči uprte v Vrbo. Foto: BoBo

Ocenjena vrednost celotne investicije je 3,1 milijona evrov.

Ministrstvo za kulturo je kupilo gospodarsko poslopje, občina Žirovnica pa stanovanjski objekt v neposredni bližini rojstne hiše Franceta Prešerna v Vrbi, potem so stekli načrti urejanja celotnega območja. Tri leta in pol po tem odkupu je znano, da je začetek gradbenih del predviden v prihodnjem letu, dokončanje pa v letu 2025. Okoli tega časa naj bi bila zgrajena tudi obvoznica mimo Vrbe.

Kaj bo prinesla celovita prenova?
Na ministrstvu so začrtali projekt Celovite prenove Prešernove domačije v Vrbi, ki predvideva obnovo njegove rojstne hiše in nekdanjega gospodarskega objekta, ki ga bodo s prenovo preuredili v interpretacijski center s podpornimi in dopolnilnimi programi za muzejsko in kulturno dejavnost. Del te dejavnosti se že izvaja v Prešernovi hiši.

"S tem se bo Prešernova hiša programsko razbremenila in očistila odvečnih vsebin, da lahko pričuje kot etnološki spomenik, kompleks domačije pa bo z enotno vsebino ponovno povezan v celoto. Prešernova hiša bo skupaj z gospodarskim poslopjem predstavljala zaokroženo celoto gorenjske kmečke domačije, ki jo sestavljajo vsi značilni elementi – bivalni objekt, gospodarsko poslopje z dvoriščem, vrt z vodnjakom in sadovnjak," so sporočili z ministrstva.

Pročelje hiše, v kateri se je leta 1800 rodil France Prešeren. Foto: BoBo
Pročelje hiše, v kateri se je leta 1800 rodil France Prešeren. Foto: BoBo

Glede na napoved bodo v prenovljenem gospodarskem poslopju uredili sprejemni center za obiskovalce z muzejsko trgovino, prostor z muzejsko predstavitvijo, večnamenski prostor za predavanja in vodenje obiskovalcev, sanitarije za obiskovalce in zaposlene ter pisarno za zaposlene. Ureditve bodo deležni tudi zunanji prireditveni prostor in druge zunanje površine ter pot, ki vodi do cerkve sv. Marka.

Ministrstvo bo upoštevalo predloge in mnenja lokalne skupnosti
Ministrstvo za kulturo je lani od občine odkupilo še stanovanjski objekt na naslovu Vrba 1. Za STA so povedali, da bodo za obnovo tega objekta naročili izdelavo projektne dokumentacije. Tako bodo objekt vključili v celostno obnovo Prešernove domačije – v njem bo vsebina, ki bo dopolnjevala in razbremenila program v Prešernovi hiši in gospodarskem poslopju.

Župan Žirovnice Leopold Pogačar je izrazil zadovoljstvo, da je zdaj država lastnica vseh objektov in da bo lahko ministrstvo enovito vodilo celoten projekt. Po njegovem bi sicer moralo ministrstvo že na začetku kupiti oba objekta v ožjem območju kulturnega spomenika državnega pomena, vendar tega takrat ni bilo pripravljeno storiti. Zato so se na občini takrat odločili za nakup hiše na naslovu Vrba 1. "Zdaj zadeve gredo v pravo smer," je dejal Pogačar, ki je zadovoljen tudi z napovedjo ministrstva, da bodo pri projektu prenove in vsebine domačije upoštevali predlogi in mnenja lokalne skupnosti.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Gradnja obvoznice se je zamaknila
Žirovniška občina se medtem ukvarja s projektom gradnje obvoznice mimo Vrbe, ki bo promet speljala stran od Prešernove rojstne hiše. Izvedba projekta se je sicer časovno zamaknila. Zaradi spremembe zakonodaje so namreč nekoliko zastale geodetske odmere in geodetska uprava je v zaostanku z elaborati. Pridobitev elaborata pa je osnova za odkupe zemljišč, je pojasnil Pogačar.

Župan je ob tem napovedal še, da bodo po pridobitvi zemljišč in gradbenega dovoljenja za projekt iskali tudi možnosti sofinanciranja iz nepovratnih sredstev, saj je celotna naložba za občino precejšen zalogaj. "Naša želja je, da bi do konca tega leta zemljišča odkupili in da bi v dveh ali treh letih poročali, da je obvoznica predana namenu," je še dejal žirovniški župan.