Narodni muzej Slovenije na skupni razstavi dvajseterice nacionalnih muzejev v Pekingu. Foto: Narodni muzej Slovenije
Narodni muzej Slovenije na skupni razstavi dvajseterice nacionalnih muzejev v Pekingu. Foto: Narodni muzej Slovenije

Na tej mednarodni razstavi slovenski muzej sodeluje z razstavo Zakladi Narodnega muzeja Slovenije, izbrani predmeti pa odražajo kulturni in tehnološki razvoj ter politični položaj ali pa kažejo demografsko raznolikost slovenskega ozemlja skozi čas.

Neandertalčeva piščal in njena kopija. Foto: Narodni muzej Slovenije
Neandertalčeva piščal in njena kopija. Foto: Narodni muzej Slovenije

Avtentična neandertalčeva piščal ostaja doma
Daša Pavlovič
, kustosinja Narodnega muzeja Slovenije, ki je pripravila razstavo, so za pekinško postavitev pripravili 15 sklopov predmetov. Po besedah direktorice muzeja Barbare Ravnik postavitev združuje 28 predmetov, od tega 27 izvirnih.

Edina, ki bo predstavljena s pomočjo kopije, je znamenita neandertalčeva piščal. To najstarejše glasbilo na svetu, čigar starost ocenjujejo na 60 tisoč let, namreč zaradi svoje krhkosti in edinstvenosti nikoli ne zapusti svojega drugega domovanja v Ljubljani. Sicer pa so to kamenodobno piščal soodkrili leta 1995 med arheološkimi izkopavanji v Divjih babah.

Iz Slovenije je pripotovalo 28 predmetov. Foto: Narodni muzej Slovenije
Iz Slovenije je pripotovalo 28 predmetov. Foto: Narodni muzej Slovenije

Stičišče kultur na območju Slovenije
Direktorica muzeja je povedala še, da so bili pri izboru predmetov pozorni na to, da bi poslali zanimiv in pester nabor predmetov ter obenem opozorili, da smo stičišče več kultur na tem območju. Izrazila je tudi prepričanje, da Slovenija v tem pekinškem muzeju ne bo ostala neopažena.

Dragocenosti z naših tal
Poleg kopije neandertalčeve piščali si bo mogoče ogledati tudi figurino z Ljubljanskega barja, bronasti meč z Jabelj, situlo iz Valične vasi, rimsko stekleno posodo, hišasto žaro, poznorimske zaponke, slovanski nakit, prestol nadvojvode Karla, rezljani umivalnik, pokal, baročni relikviarij, terezijanske mere in uteži, kaminsko vazo ‒ dišavnico in uro z ovnovima glavama Antona Regalija. Izbrani predmeti najlepše zrcalijo bogato ustvarjalno preteklost območja današnje Slovenije od prazgodovine do danes.

Narodni muzej Kitajske v Pekingu. Foto: Narodni muzej Slovenije
Narodni muzej Kitajske v Pekingu. Foto: Narodni muzej Slovenije

Razstava v Narodnem muzeju Kitajske v Pekingu bo na ogled do 14. julija. Muzej, ki se razprostira na 200 tisoč kvadratnih metrih površine, je drugi najbolj obiskan muzej na svetu ‒ letno v njem naštejejo deset milijonov obiskovalcev.

Sorodna novica Med letošnjimi vrhunci Narodnega muzeja Slovenije tudi gostovanje na Kitajskem

Na Kitajsko potujejo tudi Zakladi slovenske ustvarjalnosti
Sicer pa bo od 30. aprila do 15. novembra v Muzeju lepih umetnosti Čudžjang v mestu Šjan (Xi'an) na Kitajskem na ogled tudi razstava Zakladi slovenske ustvarjalnosti, ki jo je prav tako pripravil Narodni muzej Slovenije.

Obe razstavi pripovedujeta o vrhunski ustvarjalnosti na slovenskih tleh od prazgodovine do sodobnosti in z avtentičnimi predmeti kitajskemu občinstvu približujeta izjemno raznolikost Slovenije. Gostovanje je plod večletnega sodelovanja direktorice Narodnega muzeja Slovenije in sodelavcev s tamkajšnjimi sogovorniki in sledi priporočilom ministrstva za kulturo, ki spodbujajo mednarodno muzejsko povezovanje s Kitajsko, so zapisali v muzeju.

Spodaj si lahko pogledate še nekaj fotografij iz pekinškega muzeja, ki so nastale med postavljanjem razstave Zakladi Narodnega muzeja Slovenije.