Pogled na pogorišče v notranjosti cerkve. Foto: EPA
Pogled na pogorišče v notranjosti cerkve. Foto: EPA

To edinstveno cerkev, uničeno v požaru prejšnji teden, je uporabljala tamkajšnja avtohtona skupnost Purepecha. Cerkev je bila znana tudi kot "Sikstinska kapela purepeške planote", saj je imela bogato poslikane stene in z angeli okrašen strop.

Ogenj se je razplamtel med mašo
Izvor požara je za zdaj še neznan. Nelly Sigaut, raziskovalka iz El Colegio de Michoacan in strokovnjakinja za cerkve kolonialne dobe, ki so jih zgradili Španci in pripadniki purepeške skupnosti, pa je za The Art Newspaper povedala, da je ogenj skoraj "požrl" cerkev. "Skoraj vse – tudi fasada – je izginilo," je dejala raziskovalka, ki več kot 33 let živi v Nuriu.

"Lesena streha, stene, slike, krstilnica in izjemen kor – vse je izginilo v plamenih. Goreti je začelo, ko so bili ljudje pri maši, zato je bilo rešenih nekaj majhnih predmetov in na srečo ni nihče umrl, vendar se počutim, kot da sem izgubila nekoga, ki mi je zelo blizu, del moje družine," je dejala Nelly Sigaut. "Za skupnost, za Michoacan in za Mehiko je ta izguba nepopravljiva," je še dodala.

Središče zametka utopične skupnosti
Iztesani kor, v slogu katerega so bili vidni gotski, romanski in mavrski vplivi, je veljal za enega od zgolj dveh obstoječih primerov na ameriških tleh (drugega je mogoče videti v Braziliji). Cerkev je bila redek primer novohispanske purepeške šole z baročno notranjostjo in izrezljanim lesenim dekorjem v španskem slogu mudejar. Bila je del območja, ki ga je prvotno ustanovil škof Vasco de Quiroga, ki je sanjal o skupnosti po navdihu Utopije Thomasa Mora. Škof je v bližini ustanovil tudi bolnišnico, njeni ostanki pa so ostali nepoškodovani.

Cerkveno pročelje po požaru. Foto: EPA
Cerkveno pročelje po požaru. Foto: EPA

Svetovni spomeniški sklad je cerkev že prej označil za ogroženo. Sklad je pomagal tudi pri njeni obnovi pred leti, ko jo je prav tako zajel ogenj, vendar ne tako uničujoč kot tokrat. Po poročanju medijev naj bi konservatorska dela na cerkvi začeli januarja letos, vendar se niso začela zaradi razhajanj, pri čemer je eden izmed uradnih predstavnikov kot razlog navedel, da se dela niso začela zaradi "pomanjkanja sredstev".

Izguba ene najlepših mehiških cerkva
Nacionalni inštitut za antropologijo in zgodovino (INAH), mehiški uradni organ, pristojen za vsa najdišča z arheološko vrednostjo, se zdaj ukvarja z zavarovatelji. Tiskovni predstavnik inštituta je za The Art Newspaper potrdil, da sestavljajo skupino strokovnjakov, ki bo ocenila nastali položaj in pravočasno podala priporočila. Do zdaj pa še nihče ni ocenil, koliko bo stala odprava nastale škode.

Mehiška ministrica za kulturo Alejandra Frausto Guerrero je izrazila veliko obžalovanje zaradi izgube "ene najlepših cerkva v Mehiki" in sklicala delovno skupino za usklajevanje s strokovnjaki iz delegacije restavratorjev INAH-a in restavratorjev v mehiški zvezni državi Michoacan. Nelly Sigaut pa poziva, naj se glede obnove cerkve prisluhnejo tamkajšnji avtohtoni skupnosti, ki je uporabljala to cerkev.