Zbirko so na podstrešju hiše v britanskem mestu Guildford našli potomci Clare Herbert in jo izročili dražbeni hiši, kjer so skrbno poustvarili kraljičino zgodbo. Za arhiv, ki dokumentira kraljičino modo ter vsebuje tudi fotografije in pisma, so upali, da bodo iztržili do 1700 evrov.

Fotografija kraljice Ranavalone III., ki je bila posneta približno med 1890 in 1895. Foto: Wikipedia Commons
Fotografija kraljice Ranavalone III., ki je bila posneta približno med 1890 in 1895. Foto: Wikipedia Commons

Od ljudstva ločeni kraljica in princesa
Kraljico Ranavalono III.
so s prestola odstavili Francozi, nato pa so jo izgnali v Alžirijo. Med predmeti v arhivu je tudi živopisna obleka iz 19. stoletja, izdelana iz žameta in satena, ki jo je nosila kraljičina sestra, princesa Ramisindrazana.

Po besedah ustanoviteljice dražbene hiše Kerry Taylor je bilo poustvarjanje zgodbe kraljice in princese ter sledenje njunim težavam in stiskam eden najzanimivejših raziskovalnih projektov v njeni karieri.

"Kraljica in princesa sta bili ločeni od svojega ljudstva, zato mi je v veliko zadovoljstvo, da je ta zbirka namenjena domov, kjer jo bodo cenili, občudovali in zanjo skrbeli za vedno," je dejala ustanoviteljica dražbene hiše.

Predmeti se vračajo v kraljičino palačo
Predsednik Madagaskarja Andry Rajoelina je ob nakupu kraljevih predmetov povedal, da gre za zelo pomembno pridobitev državo. Arhiv bodo po njegovih besedah razstavili v ponovno odprti in obnovljeni kraljičini palači. Zbirka bo javnosti na ogled poleg Ranavaloninega kraljevega podija, ki ga je Madagaskarju pred kratkim vrnila Francija in je bil pred tem del pariškega Vojaškega muzeja.

Do sredstev za nakup izgubljenega arhiva je Madagaskarju pomagalo združenje Anglo-Malagasy Society, kjer so navdušeni, da se predmeti vračajo na Madagaskar. Poleg tega so zadovoljni, da je poleg kraljičine svojo zgodbo dobila tudi Clara Herbert, ki priča o dolgi zgodovini prijateljstva med Britanci in Malgaši.