Digitalni kotiček, ki bo zaživel v Turistično-informacijskem centru (TIC) Celje, bo mogoče brezplačno doživeti od četrtka.

Digitalni kotiček Alme M. Karlin. Foto: Zavod Celeia Celje
Digitalni kotiček Alme M. Karlin. Foto: Zavod Celeia Celje

Unikatna doživetja s sodobno tehnologijo
Za ureditev digitalnega doživetja je bilo pridobljenih nekaj več kot 160 tisoč evrov evropskih sredstev, so sporočili z Zavoda Celeia Celje. Dodali so, da so digitalno doživetje razvili v sklopu izvajanja evropskega projekta Celje XR – razvoj unikatnih turističnih doživetij z uporabo XR-tehnologij in vključevanjem digitalizacije kulturne dediščine mesta Celje ter izboljšanje kompetenc turističnega in gostinskega kadra.

Lani so izvedli digitalizacijo trojice objektov nepremične kulturne dediščine v obliki tridimenzionalnih modelov, in sicer Starega gradu Celje, Paviljona za prezentacijo arheologije oz. TIC-a na Glavnem trgu in Spominske hiše Alme M. Karlin. Letos pa so sledile izobraževalne in razvojne vsebine za izvedbo novih digitalnih doživetij za dvig ponudbe Celja kot turistične destinacije.

S sredstvi EU-ja in Zavoda Celeia Celje
Operacija Celje XR se je uradno končala 15. novembra, pri čemer so uspešno počrpali evropska sredstva iz sklada za regionalni razvoj v skupni vrednosti 161.795 evrov, kar predstavlja 90 odstotkov vrednosti projekta. Preostalih 10 odstotkov potrebnih sredstev pa je prispeval Zavod Celeia Celje.

Alma M. Karlin (1889–1950). Foto: RTV Slovenija
Alma M. Karlin (1889–1950). Foto: RTV Slovenija

Največja popotnica vseh časov
Z digitalnim kotičkom Alme M. Karlin pa želijo to izjemno Celjanko približati širši javnosti, tako njenim someščanom kot obiskovalcem Celja. "Zato ni naključje, da jo marsikdo navaja kot največjo popotnico vseh časov. Pri razvoju animacije smo sodelovali z ilustratorko Saro Filipovič, avtorico lika Alme M. Karlin, in podjetjem Numo, ki je pripravilo tako kreativni scenarij animacije kot tudi digitaliziralo njeno zgodbo. Preostala digitalna doživetja, razvita v okviru operacije Celje XR, bodo širši javnosti predstavljena prihodnje leto," so še sporočili z omenjenega zavoda.