Alma M. Karlin - Mit Bubikopf und Schreibmaschine um die Welt (slov. Alma M. Karlin - S pažem in pisalnim strojem okoli sveta), biografija v desetih poglavjih je izšla pri avstrijski neodvisni založbi Drava. Foto: Založba Drava
Alma M. Karlin - Mit Bubikopf und Schreibmaschine um die Welt (slov. Alma M. Karlin - S pažem in pisalnim strojem okoli sveta), biografija v desetih poglavjih je izšla pri avstrijski neodvisni založbi Drava. Foto: Založba Drava

Pri avstrijski založbi Drava objavljena biografija se je na t. i. Hotlist 2020 uvrstila na več kot stomilijonskem nemško govorečem prostoru (Avstrija, Nemčija in Švica) na podlagi priporočil strokovnjakov. Knjiga je za zdaj med 30 finalistkami, do 20. avgusta pa se lahko tudi na podlagi spletnega glasovanja bralcev uvrsti med 10 najboljših, saj se bo žirija pri tej odločitvi ozirala tudi na oddane glasove.

Ena največjih popotnic vseh časov
Letos mineva 70 let od smrti Alme Maksimiljane Karlin, ki ni bila le popotnica in poliglotka, temveč tudi pisateljica in novinarka. Rodila se je v Celju, skoraj ves svet pa prepotovala v obdobju med obema svetovnima vojnama, natančneje med letoma 1919 in 1927. Potovala je sama in se po poti preživljala z lastnim delom.

Čeprav je bila slovenskega rodu, je bila vzgojena kot Nemka in je vsa dela napisala v nemščini. Sicer je obvladala devet tujih jezikov, vendar pa je zelo slabo govorila slovensko. Slavo in uspeh ji je prinesla potopisna trilogija, ki je izšla med letoma 1929 in 1933. Prve izdaje in prvi ponatisi so izšli v nakladi več kot 90.000 izvodov, končnih številk ponatisov in prevodov ne poznamo. Njena dela spadajo tudi med najbolj brane knjige 30. let prejšnjega stoletja na nemškem oddelku takrat največje knjižnice na svetu, Public Library v New Yorku.

Jerneja Jezernik. Foto: Tatjana Splichal
Jerneja Jezernik. Foto: Tatjana Splichal

Slavna v tujini, a spregledana doma
Po vrnitvi s potovanja se je posvetila predavanjem in delu v tujini, njene knjige so postale prodajne uspešnice že kmalu po objavi, doma pa je bila spregledana. Veliko je predavala v Nemčiji, kjer je prodala tudi več tisoč izvodov svojih del, v koledarju leta 1931 pa so jo predstavili tudi kot eno najvplivnejših žensk v Nemčiji.

Alma M. Karlin je močno nasprotovala vzponu nemškega nacionalsocializma, po okupaciji Celja spomladi 1941 so jo zaprli. Izognila se je predvideni deportaciji v koncentracijsko taborišče v Dachau. Čeprav se je pridružila partizanom, ji je povojna oblast zaplenila premoženje. Leta 1950 je po hudi bolezni umrla v veliki revščini.

Leta 1970 prav tako v Celju rojena Jerneja Jezernik se že dve desetletji posveča raziskovanju življenja in dela Alme M. Karlin. Prvo njeno biografijo je napisala leta 2009, prevedla pa je tudi 12 njenih del. Deluje kot samostojna prevajalka, avtorica in urednica.