Sovjetske enote, ki so aprila 1945 osvobodile Königsberg, niso našle nobenih sledi o Jantarni sobi. Vdrla se je v zemljo - ali pa na dno morja? Foto: Reuters
Sovjetske enote, ki so aprila 1945 osvobodile Königsberg, niso našle nobenih sledi o Jantarni sobi. Vdrla se je v zemljo - ali pa na dno morja? Foto: Reuters

Čudovita sobana, ki je merila okoli 100 kvadratnih metrov in sijala v soju šestih ton jantarja, je slovela kot "osmo čudo sveta": okrašena je bila z zlatimi listi in poldragimi kamni. Zgodovinarji si še zmeraj niso enotni glede vrednosti Jantarne sobe, ocene pa se gibljejo med 142 in 500 milijoni današnjih ameriških dolarjev.

Sobo je leta 1716 v dar dobil car Peter Veliki. Od konca 18. stoletja pa vse do druge svetovne vojne je bila del Katarinine palače južno od Sankt Peterburga, danes pa je izgubljena. Nacisti so jo namreč razstavili in jo med vojno prepeljali v Königsberg, kjer se sled za njo izgubi. V zrak je izpuhtela med zavezniškim bombardiranjem tega mesta, ki je bilo nekoč prusko pristanišče, danes pa ruska enklava Kaliningrad.

Prav iz Königsberga je leta 1945 izplul parnik Karlsruhe, ki je prevažal težek tovor. Še preden je dosegel cilj, so ga z bombardiranjem potopile sovjetske letalske sile.

Razbitina ladje je od leta 1945 pa do danes nedotaknjena počivala na dnu Baltika. Foto: Reuters
Razbitina ladje je od leta 1945 pa do danes nedotaknjena počivala na dnu Baltika. Foto: Reuters

Zdaj so potapljači skupine Baltictech naposled naleteli na ostanke potopljenega parnika. Iščejo ga že od lanskega leta, ko so ugotovili, da "bi na dnu Baltskega morja lahko ležala neverjetna zgodba," kot se je izrazil potapljač Tomasz Stachura. "Razbitina je tako rekoč nedotaknjena. Na njej smo odkrili vojaška vozila, keramiko in številne zaboje, ki pa jih za zdaj še nismo odprli."

Operacija Hanibal: reševanje Nemcev po vodi
Ladja Karlsruhe je bila del operacije Hanibal, ene od največjih morskih evakuacij v zgodovini; več kot milijonu nemških vojakov in civilistov je pomagala pobegniti pred bližajočimi se sovjetskimi silami ob koncu druge svetovne vojne. Dokumentacija iz tistega obdobja priča, da je ladja Karlsruhe pristanišče zapustila v naglici; na krovu je imela nekaj več kot tisoč ljudi in težek tovor.

"Če vse to seštejemo, človeku začne delovati domišljija. Najdba nemškega parnika in zabojev z za zdaj še neznano vsebino bi lahko bila pomembna za celo zgodbo," je prepričan potapljač Tomasz Zwara.

Danes lahko obiskovalci Katarinine palače v njej občudujejo repliko Jantarne sobe, ki so jo zgradili ruski mojstri.