Črno-bel posnetek diptiha Dierica Botusa. Foto: Wikipedia
Črno-bel posnetek diptiha Dierica Botusa. Foto: Wikipedia

Muzej Pontevedre v španski Galiciji bo namreč Poljski vrnil ti umetnini, ki so ju med drugo svetovno vojno odtujili nacisti in sta se pozneje znašli v omenjenem muzeju. Kot je razvidno iz dokumentacije, ki jo je muzeju posredovalo poljsko ministrstvo za kulturo in nacionalno dediščino, sta bili nekdaj del zbirke družine Czartoryski iz mesta Goluchow, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Portret Dirck Boutsa (1414–1475). Foto: Wikipedia
Portret Dirck Boutsa (1414–1475). Foto: Wikipedia

Iz skrivališča na Poljskem po treh desetletjih na dražbi v Španiji
Nekdanja lastnika zbirke sta sicer po napadu Nemčije na Poljsko svoje umetnine poskušala rešiti tako, da sta jih skrila v klet muzeja, ki je bil zunaj obzidja njunega posestva. Ko sta poskušala zapustiti državo, so ju aretirali, nacisti pa odkrili tudi skrivališče umetnin in odtujili najdragocenejša dela.

Botusovi sliki so nato leta 1944 odpeljali iz Varšave, leta 1973 pa sta se pojavili na umetnostnem trgu v Madridu, kjer ju je za svojo osebno zbirko kupil mecen muzeja Fernando Lopez. Leta 1994 ju je muzej pridobil za znesek, ki bi danes ustrezal 23.000 evrom.

Še zadnjič na ogled španski javnosti
Konec marca letos je poljsko ministrstvo za kulturo obvestilo ta španski muzej, da gre za sliki, ki so ju s Poljske odpeljali nacisti. Iz muzeja so sporočili, da bosta sliki pred vrnitvijo še zadnjič na ogled španski javnosti januarja na razstavi, ki bo tematizirala ropanje umetnin med vojnami.

"Nobenega dvoma ni, da gre za sliki iz Poljske," je povedal direktor muzeja Juan Manuel Rey. Ob tem je izrazil veselje, da lahko prispevajo k "zgodovinski reparaciji", in dodal, da v muzeju niso vedeli, od kod prihajata sliki.