Odločitev sodišča v ameriški zvezni državi Arizona se je zgodila kot posledica tega, da se obiskovalci zgodovinskih muzejev in prizorišč po svetu ob nakupu vstopnic prek spleta redno spoprijemajo z lažnimi uradnimi spletnimi stranmi.

Galerijo so začeli graditi leta 1560 kot urade (Uffizi) pod Cosimom I. Medičejskim, na tem mestu je razstavil svojo izjemno umetniško zbirko. Foto: AP
Galerijo so začeli graditi leta 1560 kot urade (Uffizi) pod Cosimom I. Medičejskim, na tem mestu je razstavil svojo izjemno umetniško zbirko. Foto: AP

Odslej je tretjim osebam prepovedana uporaba številnih spletnih naslovov, med njimi Uffizi.com in Uffizi.net, so sporočili iz enega najbolj obiskanih muzejev na svetu, v katerem so pozdravili to "zgodovinsko" sodbo.

Vstopnice za muzej po napihnjenih cenah
"To ni bil le majhen pravni spor: v fenomen spletne preprodaje vstopnic so vpete velike vsote denarja, gre pa za denar, ukraden celotni javnosti, ki nato debeli žepe prebrisanih spletnih sleparjev,"
so sporočili iz galerije. Lažne strani so prek neprimerne uporabe imena Uffizi izkoriščevalsko prodajale vstopnice za muzej po napihnjenih cenah in so namerno poskušale zavesti obiskovalce.

Sorodna novica Direktor Galerije Uffizi: "V Firencah je množični turizem stvari spremenil na slabše"

Pravni spor je bil sprožen konkretno proti podjetju BoxNic Anstalt. Ta je registriral številne domene, ki so vsebovale besedo Uffizi. Podjetje BoxNic je po drugi strani zatrjevalo, da je pojem "uffizi" zgolj staromodno črkovanje italijanske besede "uffici" ali "offices" (uradi).

Zvezno sodišče v Arizoni je presodilo, da ima muzej večjo pravico kot podjetje za uporabo imena, znamke in logotipa Uffizi. Podjetju je naložilo, da mora v roku petnajstih dni Galeriji Uffizi prenesti domene, ki jih je registriralo s tem imenom, so povedali v galeriji.

"Zadali smo uničujoč udarec spletnim krvosesom, ki so nezakonito izkoriščali našo dediščino in leta ravnali zlonamerno kot paraziti ter odvzemali sredstva skupnosti," je povedal direktor galerije Eike Schmidt. Sodba sodišča v Arizoni je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP ustvarila zelo pomemben mednarodni precedens.