Napis
Napis "Delo osvobaja" nad vhodom v taborišče Auschwitz. Foto: EPA

Med drugim so določili enosmerno pot ogleda, umaknili pa so tudi vitrine ter s tem pridobili več prostora in poskrbeli za manj zadrževanja ljudi na enem mestu.

Spominski muzej taborišča Auschwitz-Birkenau je sicer pred pandemijo obiskalo okoli milijon obiskovalcev letno. V sredini marca lani so odprli virtualni muzej, ki je imel v prvih treh tednih 50.000 obiskov.

Sorodna novica Auschwitz - najtemnejši madež v človeški zgodovini

Virtualno vodenje je dostopno v poljskem in angleškem jeziku
Virtualna storitev nekdanjega taborišča nacistične Nemčije na jugu Poljske je sicer na voljo že nekaj let, prek nje pa se je torej mogoče seznaniti s taboriščema Auschwitz I in Auschwitz-Birkenau II. Poleg teh dveh taborišč je mogoče virtualno obiskati tudi peron, kjer so se ustavili vlaki s taboriščniki (nem. Judenrampe).

Virtualno vodenje je dostopno v poljskem in angleškem jeziku, 360-stopinjske panorame pa prikažejo območje koncentracijskega taborišča in ohranjene stavbe. Dodane so razlage, pričevanja preživelih in dokumentarno ter fotografsko gradivo. Predstavljena so tudi umetniška dela, ki so jih ustvarili taboriščniki, in drugi predmeti, ki se navezujejo na zgodovino koncentracijskega taborišča.

Nikoli več!
Koncentracijsko taborišče v Auschwitzu so odprli leta 1940, sestavljalo pa ga je glavno taborišče in 40 podenot, v katerih so nacisti ubili več kot 1,1 milijona ljudi, predvsem Judov, Poljakov, Romov in sovjetskih vojakov. Osvobodila ga je sovjetska vojska 27. januarja 1945. Leta 1947 so taborišče razglasili za spomenik nacionalnega pomena.

Poljska vlada je sicer pretekli četrtek napovedala postopno sproščanje protikoronskih ukrepov. Tako so danes vrata odprli muzeji in galerije, ki so bili zaradi koronavirusa zaprti vse od začetka novembra.