Objava v aprilski številki ugledne arheološke publikacije Antiquity navaja, da so odkrite risbe stare približno 30 tisoč let. Gre za prvo tovrstno odkritje na Hrvaškem.

Bizoni, kozorogi in človeške podobe
Ravnatelj Arheološkega muzeja Istra Darko Komšo je hrvaško javnost z obstojem risb na stenah jame seznanil v sredo. Skupina priznanih mednarodnih strokovnjakov, med katerimi je bil tudi Komšo, je raziskovala jamo devet let in je v prispevku za omenjeno arheološko publikacijo potrdila, da so drobne, a tudi ohranjene predzgodovinske risbe bizonov, kozorogov in človeških podob na stenah Romualdove jame.

Jamske risbe kot prazačetek umetnosti
Za zdaj so odkrili 44 risb v rdeči barvi, med katerimi so poleg živali in človeških podob tudi trikotniki, za katere znanstveniki ugibajo, da bi lahko predstavljali ženske, je izjavo Komša povzela spletna izdaja puljskega časnika Glas Istre.

Sorodna novica Po 12 letih Altamira odprta (a samo za peščico srečnežev)

Ravnatelj muzeja je še pojasnil, da risbe predstavljajo del pojava, ki je večinoma znan po razkritjih v jugozahodni Franciji in severni Španiji. Meni, da gre za prazačetek umetnosti in prve risbe, ki so jih narisali ljudje. Omenil je, da obstaja nekaj podobnih lokacij tudi v Rusiji in Romuniji.

Dodal je, da potrditev starosti risb uvršča Hrvaško na svetovni zemljevid območij z jamskim slikarstvom in daje Hrvaški dodatno vrednost. Napovedano je nadaljevanje raziskav, da bi poskusili natančno ugotoviti starost risb v jami, za katere domnevajo, da imajo od 34 tisoč do 31 tisoč let. Opravljenim raziskavam bosta sledili zaščita in predstavitev jame, v kateri živijo tudi zaščitene vrste netopirjev.

Jama, poimenovana po svetemu Romualdu
Romualdova jama, ki je dolga približno 100 metrov, je že dlje časa zaprta za javnost. Znana je tudi po tem, da so v njej našli ostanke neandertalcev iz obdobja srednjega paleolitika. Ime je dobila po svetemu Romualdu, ki naj bi v jami živel okrog leta 1000.