Muzejsko krilo, poimenovano po družini Sackler. Foto: AP
Muzejsko krilo, poimenovano po družini Sackler. Foto: AP

Newyorški Metropolitanski umetnostni muzej je še ena v vrsti ustanov, ki so se odločile za to potezo. V muzeju je do zdaj bilo sedem razstavnih prostorov, poimenovanih po članih družine Sackler – vključno s priljubljenim krilom, v katerem je egipčanski tempelj Dendur.

Tako so v Louvru prekrili napis Sackler. Foto: AP
Tako so v Louvru prekrili napis Sackler. Foto: AP

Podžiganja opioidne epidemije
Od družine Sackler so se v preteklosti že ogradile ustanove, kot so pariški muzej Louvre, newyorški muzej Guggenheim, londonska galerija Tate ter Muzej kraljice Viktorije in princa Alberta. Metropolitanski muzej je bil leta 2019 med ustanovami, ki so napovedale, da bodo nehale sprejemati donacije te družine.

Podjetje Purdue Pharma je bilo kot izdelovalec Oxycontina obtoženo agresivnega trženja tega opioidnega analgetika in podžiganja opioidne epidemije. Po podatkih Centra za nadzor in preprečevanje bolezni v ZDA so bili opioidi prisotni v skoraj 50 tisoč smrtnih primerih zaradi prevelikega odmerka v letu 2019, kar je 70,6 odstotka vseh smrti zaradi prevelikega odmerka v ZDA v tistem letu.

Foto: AP
Foto: AP

Metropolitanski muzej ter potomci bratov Mortimerja in Raymonda Sacklerja so v skupni izjavi sporočili, da verjamejo, "da je to v najboljšem interesu muzeja in pomembnem poslanstvu, ki mu sledi", in da je bilo "najzgodnejše od teh daril podarjeno pred skoraj 50 leti, zdaj pa štafeto predajamo drugim, ki bi morda želeli stopiti naprej in podpreti muzej". Predsednik in glavni izvršni direktor muzeja Dan Weiss je dodal še, da je bil Metropolitanski muzej "zgrajen s filantropijo generacij donatorjev in Sacklerjevi so bili med našimi najbolj radodarnimi podporniki. Ta širokogrudna gesta Sacklerjevih pomaga muzeju, da še naprej služi tej in prihodnjim generacijam", piše The Art Newspaper.

Tempelj Dendur v Metropolitanskem muzeju v New Yorku. Foto: AP
Tempelj Dendur v Metropolitanskem muzeju v New Yorku. Foto: AP

Oprane roke in zagotovljena imuniteta
Oktobra lani je ameriško ministrstvo za pravosodje objavilo, da so se tisti člani družine Sackler, ki imajo opravka s Purdue Pharma, dogovorili, da bodo plačali 225 milijonov dolarjev civilnih kazni, da bi se razrešili obtožb, da je agresivno trženje Oxycontina povzročilo, da so ga zdravniki prepogosto predpisovali – tudi za tegobe, kot sta glavobol ali zobobol. S to poravnavo so bili Sacklerji tudi oproščeni obtožb, da so bila sredstva iz Purdue Pharme prenesena na holdinge in sklade, da bi na ta način zaščitili podjetje pred stečajem. Reševanje stečajnega primera je Sacklerjem, številnim njihovim sodelavcem ter njihovi mreži skladov in podjetij zagotovilo imuniteto pred prihodnjimi tožbami zaradi opioidov.

Umetnica Nan Goldin, ki se je tudi sama bojevala z odvisnostjo od opioidov, je od leta 2018 na čelu številnih demonstracij proti Sacklerjem, ki jih izvaja z aktivistično skupino Pain (Prescription Addiction Intervention Now). Ta skupina je med drugim izvedla protest, na katerem so na stotine Oxycontinovih stekleničk zmetali v jarek okoli templja Dendur, navaja The Art Newspaper.