Pod drobnogledom je predvsem analgetik OxyContin. Foto: Reuters
Pod drobnogledom je predvsem analgetik OxyContin. Foto: Reuters

Tožbo proti Purdueju je vložila ameriška zvezna država Oklahoma, poravnava pa je prva, ki jo je sklenila ta farmacevtska družba, ki si je prav zaradi OxyContina nakopala že okoli 2.000 tožb.

Purdue je sicer le eno od velikih podjetij, omenjenih v tožbi, ki naj bi prodajalo svoje opioidne analgetike (protibolečinska sredstva) z zavajajočim oglaševanjem.

To je bila prva tovrstna večja tožba in bi lahko pomenila prelomnico v ZDA, kjer več ljudi umre zaradi prevelikega odmerka zdravil na recept kot pa mamil.

Generalni javni tožilec Oklahome Mike Hunter je v tožbi izdelovalca OxyContina obtožil agresivnega trženja opioidnega analgetika in podžiganja opioidne epidemije, zaradi katere je v tej zvezni državi umrlo na tisoče ljudi.

Prelomen primer

Hunter trdi, da so obtoženci (Purdue Pharma, Johnson & Johnson, Teva Pharmaceuticals, Allergan in drugi) zavajali ameriško javnost, da je ta verjela, da so opioidi povsem varni za uporabo na dolgi rok.

Kar 36 ameriških zveznih držav je vložilo tožbe proti Purdueju in drugim izdelovalcem opioidov. Oklahoma je bila prva na vrsti za sojenje, zato so primer tesno spremljali, saj bi lahko pomenil precedens, poroča CNN.

Purdue Pharma ima v lasti več milijard dolarjev težka družina Sackler.