Ob sobotnem odprtju so se pri prenovljenem vodovodnem stolpu med drugim predstavila brežiška turistična društva. Foto: Občina Brežice
Ob sobotnem odprtju so se pri prenovljenem vodovodnem stolpu med drugim predstavila brežiška turistična društva. Foto: Občina Brežice

Prenova je skupaj z davkom brežiško občino stala približno 1,58 milijona evrov. Opuščeni vodovodni stolp je kulturni spomenik lokalnega pomena z lastnostmi zgodovinskega in tehničnega spomenika, ki v državi velja za enega od dveh ohranjenih najstarejših te vrste, so sporočili z Občine Brežice.

Voda kot rdeča nit, ki se vije skozi obisk stolpa
Naložba je obsegala statično sanacijo stolpa ter prilagoditev novemu namenu in obiskovalcem. Notranjemu stopnišču od pritličja do razgledne točke nad vodohranom so dodali dvigalo, preuredili so klet, pritličje in šest nadstropij oziroma skupaj osem etaž. Odstranili so etaže do četrte etaže in zgradili nove z notranjim samonosnim dvigalom, ki iz kleti vozi do razglednih točk na ravni balkonov v petem nadstropju in vodohrana v šestem.

V pritličju je zdaj informacijska točka za oglede, po nadstropjih so nameščene table z zgodovinskimi in drugimi podatki. Prenovljena je tudi streha, pri čemer so ohranili strešna okna. V kleti oziroma v zunanjem paviljonu, ki bo nared do konca leta, bodo uredili sprejemni center in informacijski pult ter namestili stranišča. V pritličju in zgornji etaži bo tudi možno natočiti vodo, ki bo sicer rdeča nit obiska, so pojasnili na brežiški občini.

Pogled navzgor v notranjosti stolpa. Foto: Občina Brežice
Pogled navzgor v notranjosti stolpa. Foto: Občina Brežice

Skoraj sedem desetletij delujoči vodovodni stolp
Brežiški vodovodni stolp so za potrebe mestnega vodovoda zgradili leta 1914, v ta namen so ga uporabljali do leta 1983. Za delovanje je potreboval električni motor, zato so za njegov pogon zgradili tudi dizelsko elektrarno. Visok je 46 metrov in v večjem delu krožno zasnovan, na vrhu ga zaključuje osmerokotni vodni zbiralnik, podprt s šestnajstimi podporniki. Stoji na vogalu osrednje brežiške vpadnice oziroma Bizeljske ceste in Ulice stare pravde. Zgradili so ga ob vzhodnem obodu zgodovinskega mestnega jedra in na ostankih mestnega obrambnega obzidja.

Stolp, ki ga krasijo trije manjši balkoni in je pokrit z osemstransko piramidasto streho, je uveljavljen simbol Brežic. Njegov načrt je izgubljen, prav tako se niso ohranili podatki o njegovem arhitektu. V državi sta sicer ohranjena le dva tovrstna stolpa – poleg brežiškega še vodovodni stolp v Kranju.

Stolp bo upravljal Posavski muzej Brežice, so še sporočili z brežiške občine.