Na nedavnem srečanju so v Vipavi postavili tudi dva mostova, ki temeljita na Leonardovih idejah.

Ob tokratnem obisku v Vipavi so postavili dva mostova, ki temeljita na Leonardovih idejah. Foto: Občina Vipava
Ob tokratnem obisku v Vipavi so postavili dva mostova, ki temeljita na Leonardovih idejah. Foto: Občina Vipava

Že nekaj časa je znano, da je slavni renesančni "uomo universale" obiskal tudi Vipavsko dolino. Zapisi iz umetnikove ohranjene dediščine pričajo o tem, da so njegove poti segle tudi na današnje slovensko ozemlje. Kraje je obiskal leta 1500, ko mu je Beneška republika naročila izvedbo študije za zaščito območja s postavitvijo ovir pred turškimi vpadi v Furlansko nižino.

Alessandro Vezzosi je zapise, ki kažejo, da je da Vinci raziskal in preučil sotočje Vipave in Soče ter okolice, našel v Atlantskem kodeksu. Foto: AP
Alessandro Vezzosi je zapise, ki kažejo, da je da Vinci raziskal in preučil sotočje Vipave in Soče ter okolice, našel v Atlantskem kodeksu. Foto: AP

Po besedah vipavskega župana Antona Lavrenčiča želijo z digitalnim muzejem več narediti za prepoznavnost kraja, ki naj bi ga nekoč obiskal tudi veliki umetnik in izumitelj Leonardo da Vinci. "Prej smo načrtovali, da bomo za vzpostavitev muzeja dobili naprave od Vincija, nekaj smo tudi že kupovali, zdaj pa se pogovarjamo o skupnem projektu in osnovanju digitalnega muzeja. Posvetili bi se predvsem elementom vodi, vinu, zemlji in zraku, potem pa je profesor Alessandro Vessosi dal še eno idejo, tako da bo zraven še ogenj," pravi župan.

Kdaj natanko bo muzej prihodnje leto zaživel, župan še ni znal povedati, prav tako ne, kje bo dobil svoje mesto.

Vipava že nekaj let sodeluje v Združenju Le vie di Leonardo da Vinci, v okviru katerega so gostili mednarodno srečanje mest, ki so povezana z imenom in delom Leonarda da Vincija. Ob tej priložnosti so postavili dva mostova, ki temeljita na Leonardovih idejah. "Most je sam po sebi simbol povezovanja med kraji in ljudmi, materialno povezuje ceste in poti," je odločitev pojasnil župan.

Mostova kot simbol povezave med kraji in ljudmi
Večji most so postavili v krožišče in predstavlja simbol povezanosti Vipave in njenega prijateljstva z drugimi kraji, ki jih združuje da Vinci. Drugi most, poimenovan tudi "ponte salvatico" oz. "ponte di fortuna" (reševalni most oziroma most sreče), pa je postavljen v atriju dvorca Lanthieri v središču Vipave. Narejen je po Leonardovih načrtih in navodilih znanega leonardista Alessandra Vessosija, ki ga je da Vinci nameraval zgraditi brez vsakršne uporabe drugih naprav ter z njim vojski omogočil prečkanje reke. Most predstavlja simbol zveze med kraji in ljudmi, znamenje solidarnosti med različnimi civilizacijami in narodi, zato verjamejo, da bo v Vipavi deloval povezovalno.

Digitalni muzej želijo v Vipavi urediti že prihodnje leto. Foto: Občina Vipava
Digitalni muzej želijo v Vipavi urediti že prihodnje leto. Foto: Občina Vipava
Sorodna novica Je da Vinci lahko magnet, ki bo pritegnil ljudi v Vipavsko dolino?

Člani mednarodnega združenja načrtujejo skupen projekt vzpostavitve evropske kulturne poti, posvečene renesančnemu geniju. Združenje trenutno povezuje štiri mesta, poleg Vipave še Vinci (Italija), Amboise (Francija) in Carigrad (Turčija).

Da Vinci je Vipavsko dolino obiskal leta 1500, o čemer pričajo zapisi in skice, ohranjeni v njegovih rokopisih. Tu je preučeval izvire reke Vipava, njeno strugo in vodne tokove, ukvarjal se je z urejanjem visokih voda in nasipov. Zasnoval je obrambo Furlanije pred vdorom Turkov in naročil izdelavo prestavljive pregrade (pomičnega jeza) v Vipavski dolini.