"Želeli smo poudariti, da je obisk muzeja varen in da bi morali biti odprti," je dejala Emilie Gordenker, direktorica van Goghovega muzeja, ki upa, da bo ta protest izpostavil "nedoslednost v vladni politiki".

Foto: EPA
Foto: EPA

Nizozemskemu kulturnemu sektorju se ne zdi pošteno, da morajo imeti zaprta vrata, ob tem, da so že prejšnji teden odpravili omejitve za trgovine in tako imenovane kontaktne poklice, kamor sodijo brivci, kozmetični saloni in seksualno delo.

Frizerja strigla v maskah na odru, medtem igral orkester
Med umetniškimi deli v van Goghovem muzeju sta delala frizer in manikerja, dva frizerja pa sta postavila stole na odru dvorane Concertgebouw v Amsterdamu. V "frizerskem salonu" v Concertgebouwu sta frizerja strigla v maskah na odru, orkester pa je igral 2. simfonijo Charlesa Ivesa.

V galeriji Mauritshuis v Haagu, kjer je mogoče videti znamenito Vermeerjevo delo Dekle z bisernim uhanom, se je bilo mogoče pridružiti tečajem fitnesa, muzej Speelklok v Utrechtu pa je postal telovadnica.

Manikura med deli van Gogha. Foto: EPA
Manikura med deli van Gogha. Foto: EPA

"Po dveh letih potrpljenja in nadvse konstruktivnega pristopa je skrajni čas za pošteno perspektivo za kulturni sektor," je povedal direktor Concertgebouwa Simon Renink.

"Prokulturno" delovanje
32-letni Max Smit, ena od strank pri frizerju, je opisal svoj prihod kot "prokulturen". "Znova odprimo posel, čim prej znova odprimo kulturo," je dejal. Po njegovem mnenju bi se velike institucije oziroma veliki prostori, kot je van Goghov muzej, morali znova odpreti.

Prejšnji teden odprli kavarne navkljub prepovedi
Uradniki so obiskali muzej v Utrechtu, nato pa se je protest nadaljeval zunaj, je sporočila javna radiotelevizija NOS. Protest sledi podobni državljanski neposlušnosti, ki se je proti nekaterim najstrožjim evropskim covidnim ukrepom zgodila v barih in restavracijah na Nizozemskem. Kavarne so ob koncu tedna v več mestih odprli kljub petkovi napovedi vlade, da morajo ostati zaprte vsaj do 25. februarja.

Foto: EPA
Foto: EPA

Vlada je pojasnila, da mora ostati previdna, saj so med upadanjem hospitalizacij nove okužbe, ki jih je povzročila različica omikron, dosegle rekordne ravni.

Nasprotovanje omejitvam se je na Nizozemskem januarja lani in nato novembra spremenilo v nasilje. V mestih so izbruhnili nemiri, med drugim v Rotterdamu in Haagu, še spominja AFP.