Zemljevid izbranih spomenikov je pripravila Eva Mavsar. Foto: Galerija Dessa
Zemljevid izbranih spomenikov je pripravila Eva Mavsar. Foto: Galerija Dessa

V arhitekturi in umetnosti nekdanje Jugoslavije izstopajo spomeniki oziroma spominski kompleksi žrtvam narodnoosvobodilne vojne, gre namreč za stvaritve izjemne arhitekturno-umetniške vrednosti.

Izobilje izjemnih stvaritev
Na razstavi v galeriji Dessa so predstavljene spomenike med drugim izbrali na podlagi izjemne kontemplativnosti prostorskih zasnov. Izbor je bil težka naloga, saj je izjemnih spominskih stvaritev na tem območju še mnogo več. Stvaritve podpisujejo najprepoznavnejši jugoslovanski arhitekti in kiparji, kot so Bogdan Bogdanović, Edvard Ravnikar, Vojin Bakić, Dušan Džamonja in številni drugi.

Sorodna novica Umetnost jugoslovanskih spomenikov, ki je ne prežema takratna režimska simbolika

Kustosi – Boštjan Bugarič, Kristina Dešman, Maja Ivanič, Špela Kuhar, Eva Mavsar, Špela Nardoni Kovač in Damjana Zaviršek Hudnik – so razstavo pripravili v sodelovanju s strokovnjaki – pisci, fotografi in institucijami s področja nekdanje Jugoslavije in tudi širše. S postavitvijo želijo pokazati in ovrednotiti izjemnost arhitekture jugoslovanskih spomenikov, ki jo poleg estetske in konstrukcijske inovativnosti nadgrajuje samosvoj umetniški izraz.

Preplet sodobnosti, preteklosti, mistike ...
Avtorji spomenikov so namesto režimske simbolike v svojih stvaritvah prepletali sodobnost, preteklost, mistiko, elemente antičnih nekropol, etnografijo in prostorsko poetiko, so zapisali v galeriji. Kot pa so še dodali, so spomeniki tudi politična umetnost. A pri predstavljenih to niti ne zmanjšuje niti ne povečuje njihove umetniške vrednosti. V njih se zrcali nekaj drugega: so brezkompromisen poklon človečnosti, pieteti do žrtev, podani skozi individualni umetniški izraz avtorjev.

Razstavo si bo mogoče ogledati do 3. septembra, vodstvo po razstavi v slovenskem in angleškem jeziku pa bo organizirano v okviru Poletne muzejske noči, 20. junija med 18. in 21. uro.