Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Tako so zapisali v izjavi ob napovedani združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije v nov javni zavod. Napoved je pri delu javnosti in politike naletela na negativen odziv.

Želijo si, da bi bila osamosvojitev, vključno z vojno za Slovenijo, predstavljena čim bolj objektivno, na podlagi zgodovinsko ugotovljenih dejstev. Obdobje slovenskega osamosvajanja, ki naj bi ga Muzej slovenske osamosvojitve muzeološko predstavljal, je neločljivi del novejše slovenske zgodovine, zato po njihovem mnenju in mnenju stroke sodi pod skupno streho Muzeja novejše zgodovine Slovenije in njegovih kustosov, muzealcev in drugih strokovnih sodelavcev.

Sorodna novica Ministrica Vrečko: "Muzej slovenske osamosvojitve se združuje z drugim muzejem, ne pa ukinja"

Dodajajo, da jih skrbi to, da je to postala, kot je izjavil predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, politična odločitev, o kateri se želi pogovoriti s predsednikom vlade. "O strokovnih razlogih gospod predsednik seveda ne želi govoriti, iz njegove izjave pa lahko sklepamo, da je mogoča popolnoma politično prikrojena razlaga prikaza dejstev v procesu osamosvajanja, kar pa nikakor ni v državotvornem in narodnotvornem interesu," so zapisali v izjavi za javnost.

Zaradi takšne ugotovitve menijo, da mora biti muzej osamosvojitve oddelek ali kustodiat Muzeja novejše zgodovine, ki proučuje in ohranja zgodovinsko vedenje, vse od razpada monarhije dalje, torej od leta 1918. Vključno z obdobjem generala Maistra in njegovo vlogo pri narodni osvoboditvi Štajerske z Mariborom, tigrovcev, čas NOB-ja in kot krono uporništva slovenskega naroda v 20. stoletju – osamosvojitev Slovenije skupaj z vsemi procesi demokratizacije Slovenije.

Sorodna novica Pahor opozarja na pomen muzeja osamosvojitve in se želi o tem posvetovati z Golobom

"S takšno odločitvijo bo tistim, ki jim je lastninjenje osamosvojitve način življenja, odvzeta možnost ustvarjanja nadaljnjih delitev tudi ob takšnem zgodovinskem dejanju, kot je bila osamosvojitev Slovenije. Zgodovinska stroka naj opravi svoje delo v skladu z znanstvenimi standardi in normativi ter objektivno postavi tudi slovensko osamosvojitev v čas in prostor," so zapisali v izjavi za javnost.

Sorodna novica Tudi domoljubne in veteranske organizacije kritično o načrtovanem muzeju osamosvojitve

Kot so še sporočili, so člani predsedstva Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) o predlogu Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (ZVSO), da bi v Sloveniji še naprej imeli samostojni muzej osamosvojitve, razpravljali na današnji redni seji. O predlogu ZVSO-ja je razpravljal tudi upravni odbor Zveze policijskih veteranskih društev Sever (ZPVD Sever).

Dodajajo, da so glede na to, da veterani vojne za Slovenijo, združeni v ZVVS in ZPVD Sever, niso bili vključeni v kakršno koli razpravo glede potrebe po samostojnem muzeju osamosvojitve, dolžni slovenski javnosti jasno izraziti svoje stališče do omenjenega predloga, predvsem zaradi tega, ker združujejo več kot 30.000 članov, od katerih jih ima priznani status vojnega veterana več kot 24.000. Spodbudila pa jih je tudi izjava predsedniškega kandidata, da je za mnenje treba najprej vprašati vojne veterane.

Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Da jih nihče ni vprašal za mnenje, so označili za "nedostojno, nespodobno, žaljivo", poleg tega "kaže na izključevanje velikega dela vojnih veteranov – pripadnikov Teritorialne obrambe in milice, ki so z orožjem v roki branili na plebiscitu izraženo voljo velike večine prebivalk in prebivalcev Slovenije", so zapisali.

Sorodna novica Muzej slovenske osamosvojitve ne bo zaživel kot samostojna ustanova

Muzej slovenske osamosvojitve je deležen velike pozornosti, odkar so se prejšnji mesec na ministrstvu za kulturo odločili za združitev tega muzeja in Muzeja novejše zgodovine Slovenije ter ustanovitev novega javnega zavoda. Združitvi nasprotujeta tudi opozicijski parlamentarni stranki SDS in NSi.

V NSi-ju so v zadnjih dneh tudi napovedali interpelacijo ministrice za kulturo Aste Vrečko, če ministrstvo ne bo odstopilo od napovedane združitve obeh muzejev. Muzej slovenske osamosvojitve je nekdanja vlada pod vodstvom premierja Janeza Janše ustanovila marca lani.