Pred dogodkom, med njim in po njem bodo v sodelovanju z Unicefom Slovenija zbirali prostovoljne prispevke za pomoč sodelujočim glasbenikom in njihovim družinam iz Ukrajine ter za Unicefove programe pomoči za otroke in družine iz Ukrajine.

V umetniško-donatorskem projektu Glasba za prihodnost se nadarjeni mladi glasbeniki iz Ukrajine povezujejo z mladimi glasbeniki iz Slovenije pod okriljem Slovenskega mladinskega orkestra v simfonični orkester Music for the Future.

Pod taktirko dirigentke Žive Ploj Peršuh je na programu nocojšnjega koncerta simfonija št. 8 v G-duru češkega skladatelja Antonina Dvoržaka, violinski koncert v a-molu, izvirno za violončelo, nemškega skladatelja Roberta Schumanna, Melodija ukrajinskega skladatelja Miroslava Skorika in Slovesna uvertura slovenskega skladatelja Lucijana Marije Škerjanca.

Ena torba, telefon in njihova najdragocenejša lastnina – instrument, v katerem so vse njihovo življenje in sanje. S tem imetjem so se na pot iz Ukrajine podali nadarjeni mladi glasbeniki, ki so varno zavetje našli v Sloveniji. Izkušnje, ki jih na begu doživljajo otroci, lahko marsikoga razčlovečijo, zato otroci, najmlajši med njimi je star sedem let, in mladi iz Ukrajine iščejo oporo in moč v glasbi ter nadaljujejo svoje poslanstvo. S tem si želijo razvijati nadarjenost, premagati vojno travmo ter pomagati k boljši prihodnosti zase in za druge, so ob dobrodelnem koncertu zapisali na spletni strani Cankarjevega doma.