WUK na Dunaju je eno največjih evropskih kulturnih središč. Foto: Wikipedia
WUK na Dunaju je eno največjih evropskih kulturnih središč. Foto: Wikipedia
Sorodna novica Primeri dobrih praks ukrepov za obvladovanje posledic pandemije v kulturi

Lani maja zagnani projekt spada med avstrijske ukrepe za okrevanje po pandemiji. Za pomoč države se je skupno prijavilo 2100 projektov. Skoraj polovica projektov, ki so prejeli pomoč, je bila izvedena na Dunaju, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Razrez financiranja po odstotkih
39,2 odstotka pomoči je avstrijska država namenila projektom s področja uprizoritvene umetnosti. Z 19 odstotki sledi glasba, 8,6 odstotka so namenili vizualni umetnosti in fotografiji ter 8 odstotkov za kulturne pobude in kulturno posredovanje. Področje filma, kina in medijske umetnosti je prejelo 7,3 odstotka, 4,4 odstotka prijavitelji s področja muzejev, arhivov in znanosti. Nadalje je literarna scena prejela 3,9 odstotka sredstev. Za postavko drugo, kjer gre večinoma za medsektorske projekte, pa so namenili 9,6 odstotka pomoči.

Strokovno in produktivno spoprijemanje s pandemijo
Avstrijska državna sekretarka za umetnost in kulturo Andrea Mayer je v odzivu dejala, da gre za "izjemen pozitiven saldo". Dodala je, da ne veseli le veliko prejetih in financiranih projektov. "V okviru tega svežnja financiranja je postalo posebej jasno, da se je avstrijska kulturna panoga v času pandemije z velikimi izzivi, ki jih je prinesla pandemija, spoprijela izjemno strokovno, ustvarjalno in produktivno," je še povedala.