Knjigarna AZIL je prva slovenska akademska knjigarna, specializirana za humanistično in družboslovno literaturo. Foto: Knjigarna Azil
Knjigarna AZIL je prva slovenska akademska knjigarna, specializirana za humanistično in družboslovno literaturo. Foto: Knjigarna Azil

Dogajanje ob 40-letnici delovanja ZRC SAZU-ja je že zarana napovedala glasbena budnica s 40 skladbami za 40 let, ki jih je za priložnost izbral raziskovalec ZRC SAZU-ja.

Ob 11.00 bo sledila novinarska konferenca Založbe ZRC v Atriju ZRC-ja, na kateri bodo predstavili šest novih publikacij Založbe ZRC, med katerimi bosta Slovar slovenskega knjižnega jezika 16. stoletja in Zgodovina slovanske mitologije v XX. stoletju Nikolaja Mihajlova. V kratkem pogovoru s predstavnikoma založbe QuduLibri iz Gorice bodo predstavili tudi nedavno izdan italijanski prevod nagrajenega slovenskega stripa Črni plamen Zorana in Ivana Smiljanića z naslovom Fiamma Nera.

Predstavitvi knjig bo sledilo odprtje prenovljenih prostorov knjigarne Azil na novi lokaciji na Novem trgu 2. Ob tej priložnosti bo naprodaj izbor 40 naslovov največjih knjižnih uspešnic Založbe ZRC s 40-odstotnim popustom, so sporočili z ZRC SAZU-ja.

Po 15.00 bo pred knjigarno Azil glasbo vrtel DJ Udo Brenner, za 19.00 pa je napovedan koncert Svetlane Makarovič in Janje Majzelj. Umetnici povezuje dolgoletno sodelovanje: Janja Majzelj je namreč že pred leti za Slovensko mladinsko gledališče pripravila avtorski glasbeno-gledališki projekt Krizantema na klavirju, že večkrat pa sta skupaj stali na odru koncerta Nosil bom rdečo zvezdo, ki ga prireja Svetlana Makarovič. Po koncertu bo tempo druženja ponovno narekoval Udo Brenner.