Tokrat se pod festival podpisuje kuratorska ekipa, ki jo sestavljajo Gülsen Bal in skupina BridA - Sendi Mango, Jurij Pavlica in Tom Kerševan. Foto: Mestna galerija Nova Gorica
Tokrat se pod festival podpisuje kuratorska ekipa, ki jo sestavljajo Gülsen Bal in skupina BridA - Sendi Mango, Jurij Pavlica in Tom Kerševan. Foto: Mestna galerija Nova Gorica
Santiago Sierra: NO Global Tour (Toronto, New York). Foto: Mestna galerija Nova Gorica

Z odzivom umetnikov so bili kuratorji zelo zadovoljni. Na 12. festival novomedijske umetnosti se je namreč prijavilo kar 156 projektov iz 40 različnih držav. Kuratorji so med prijavljenimi izbrali 33 projektov, ki bodo polnili novogoriški Mestno galerijo in galerijo Tir v Kulturnem centru Mostovna ter goriško Metropolitano.

Novost letošnjega festivala bo podelitev nagrade za najboljši projekt festivala po mnenju žirije. Nagrajencu bo pripadla samostojna razstava v Mestni galeriji Nova Gorica v eni izmed prihodnjih sezon.

Festival, ki si je v dvanajstih letih pridobil mednarodni sloves, spodbuja umetniško in teoretsko ustvarjalnost ter obenem razvija čezmejno sodelovanje na inventivnem področju novih medijev, ki že sami po sebi ne poznajo meja in delujejo globalno.

Brezmejne možnosti novih medijev
Namen festivala ostaja vsa leta isti: približati informacijske tehnologije širšemu občinstvu in obenem seznaniti predvsem mlajše generacije z drugačnimi možnostmi uporabe računalnika. V svetu, ki se prav s pomočjo novih tehnologij neustavljivo spreminja, je razumevanje osnov tehnokulturnega razvoja, kot del splošne izobrazbe, nadvse pomembno.

Prav (novomedijska) umetnost pa je lahko tisto sredstvo, preko katerega se informacijske tehnologije pretvorijo v izraz, ki je ljudem bližji in razumljivejši. Projekt tako spodbuja umetniško in teoretsko ustvarjalnost na obmejnem področju ter hkrati razvija čezmejno sodelovanje na inventivnem polju novih medijev, ki že sami po sebi ne poznajo meja in delujejo globalno.

Bogato bo tudi obfestivalsko dogajanje, ki ga bodo popestrili predvsem z glasbenimi in filmskimi dogodki.