Za iskalci arheoloških zakladov ostajala prekopana zemlja. Foto: BoBo
Za iskalci arheoloških zakladov ostajala prekopana zemlja. Foto: BoBo
Na svetem Pavlu ne mine konec tedna brez brnenja detektorjev kovin. Foto: Pixabay

Območje je bilo v preteklosti rimska naselbina, o čemer pričajo vodnjak, grobovi in v skalo vklesana znamenja iz tistega časa. Sveti Pavel je spomeniško zaščiten, a to ne preprečuje nezakonitih izkopavanj in ropanj. Domačini so ogorčeni.

Skoraj ne mine konec tedna, da na svetem Pavu, kakor hribu pravijo domačini, ne bi brneli detektorji kovin in za iskalci arheoloških zakladov ostajala prekopana zemlja. Eden, ki so ga zalotili pri tem opravilu, je v popoldnevu izkopal 25 lukenj, po koncu večdnevnega izkopavanja pa se je to ustavilo pri številu 103, se ogorčen spominja Simon Čermelj: "Trenutno hodijo eni iz Kamnika in kopljejo pri rimskem vodnjaku."

"Kot sem slišala od ljudi, ki kopljejo, gre dosti najdenega v tujino, in to je potem izgubljena stvar, a ne," je v pogovoru za Radio Slovenija ugotavljala Nada Bratina in dodala: "Če država ne misli ukrepati, sem mislila, da bi kar mi sami izkopali predmete in naredili zbirko, ki bi bila na ogled turistom."

Domačini prst uperjajo v zavod za varstvo kulturne dediščine. A ta je nemočen, saj razen tega, da prijavijo nedovoljene posege policiji, drugega ne morejo, je pojasnila Patricija Bratina iz novogoriške enote: "V letošnjem letu sem kot odgovorna konservatorka zaradi posegov na svetem Pavlu posredovala dve prijavi, a do zdaj še ni bilo rezultatov."

Na svetem Pavlu je z arheološkega vidika še veliko neodkritega, in sicer od stavbnih objektov do ostankov keramike, vojaške opreme, novcev in ključev. Zato Vrtovinci resno razmišljajo, da bi zadevo vzeli v svoje roke.