Drugo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 10 glasov Ocenite to novico!
Za iskalci arheoloških zakladov ostajala prekopana zemlja. Foto: BoBo
Na svetem Pavlu ne mine konec tedna brez brnenja detektorjev kovin. Foto: Pixabay

Dodaj v

Amaterski zbiralci ropajo hrib svetega Pavla nad Vrtovinom

Ne mine konec tedna, ne da bi brneli detektorji kovin
29. december 2017 ob 21:12
Ajdovščina - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Zbirateljstvo starin in arheoloških ostalin pogosto ne pozna meja, saj je že nekaj časa na udaru iskalcev kulturno-zgodovinskih ostankov hrib svetega Pavla nad Vrtovinom na Ajdovskem.

Območje je bilo v preteklosti rimska naselbina, o čemer pričajo vodnjak, grobovi in v skalo vklesana znamenja iz tistega časa. Sveti Pavel je spomeniško zaščiten, a to ne preprečuje nezakonitih izkopavanj in ropanj. Domačini so ogorčeni.

Skoraj ne mine konec tedna, da na svetem Pavu, kakor hribu pravijo domačini, ne bi brneli detektorji kovin in za iskalci arheoloških zakladov ostajala prekopana zemlja. Eden, ki so ga zalotili pri tem opravilu, je v popoldnevu izkopal 25 lukenj, po koncu večdnevnega izkopavanja pa se je to ustavilo pri številu 103, se ogorčen spominja Simon Čermelj: "Trenutno hodijo eni iz Kamnika in kopljejo pri rimskem vodnjaku."

"Kot sem slišala od ljudi, ki kopljejo, gre dosti najdenega v tujino, in to je potem izgubljena stvar, a ne," je v pogovoru za Radio Slovenija ugotavljala Nada Bratina in dodala: "Če država ne misli ukrepati, sem mislila, da bi kar mi sami izkopali predmete in naredili zbirko, ki bi bila na ogled turistom."

Domačini prst uperjajo v zavod za varstvo kulturne dediščine. A ta je nemočen, saj razen tega, da prijavijo nedovoljene posege policiji, drugega ne morejo, je pojasnila Patricija Bratina iz novogoriške enote: "V letošnjem letu sem kot odgovorna konservatorka zaradi posegov na svetem Pavlu posredovala dve prijavi, a do zdaj še ni bilo rezultatov."

Na svetem Pavlu je z arheološkega vidika še veliko neodkritega, in sicer od stavbnih objektov do ostankov keramike, vojaške opreme, novcev in ključev. Zato Vrtovinci resno razmišljajo, da bi zadevo vzeli v svoje roke.

G. K., Valter Pregelj, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
windmaster
# 30.12.2017 ob 05:19
Dokler ni tam Brankota, da vam odkoplje in odpelje bombo, lahko mirno spite....
nvk
# 30.12.2017 ob 00:20
Vaške straže.
por
# 30.12.2017 ob 09:46
@kislec
Aja sem si prišli zato, ker so mislili na med in mleko? Jaz pa sem mislil, da zaadi pritiska mongolov.
burut13
# 30.12.2017 ob 09:06
Že dve prijavi letos? Ženska je preobremenjena, dajte ji še par ljudi zraven!
zvrc
# 30.12.2017 ob 11:51
Predlagam rešitev, ki je bila že uporabljena. V bližnji šlosariji se je treba preskrbeti z kovinskimi opilki in jih posuti po celotnem območju....Potem pa naj jim piska!
pepieinschlag
# 30.12.2017 ob 06:53
Razen če se nimaš, kot sam zapišeš, za potomca "Romskega imperija",

ATP
Minus sem ti pritisnil zaradi »Romskega imperija« saj bi moral prepoznati očitni »typfehler«.
O in I sta sosedi na tipkovnici.
Ne dlakocepiti.
Celt
# 30.12.2017 ob 10:38
To je potrebno z vsemi sredstvi preprečiti - preveč snovne kulturne dediščine izginja v tujino.

Kot drugo pa je potrebno povečati sredstva za legalna izkopavanja in jih tudi izvajati na lokacijah ki so znane. S tem preprečiš tudi morebitno plenjenje lokacij.

ZVNKD-ji delajte več na terenu in manj v pisarnah...
por
# 30.12.2017 ob 09:47
@burut
"Ženska" dela predvsem druge stvari, ne samo prelaganje prijav. Nekateri birokrati celo dobro delajo. Ja, kar šok. Niso pa vsi taki...
veza
# 30.12.2017 ob 01:47
Rimsko naselje, pravilno bi bilo naselje v dobi Romskega imperija, gotovo niso Rimljani poselili celotnega cesarstva, bili so samo uradniki, trgovci, vojaki, ostalo je bilo lokalno prebivalstvo, naši pradedje.
burut13
# 31.12.2017 ob 01:21
@por: Leto ima približno 52 koncev tedna in če so nepridipravi skoraj vsak konec tedna tam, bi človek pričakoval več kot le dve prijavi v enem letu. Gospa pa omenja "že" dve letos!

Ampak niso prijave vse, kar lahko naredi, sploh če je prijava za nazaj. In izgovarjanje, da ne more nič narediti je larifari. Že velikokrat slišano. Že sam pogovor s policijo in prošnja po bolj pogostem obisku policijskih patrulj ob vikendih bi veliko naredila. Pa je to samo ena možnost, še veliko jih je. Problem je v tem, da ni učinkovita v vlogi, ki bi jo naj opravljala (pa govorim samo o vlogi, ki je omenjena v tem članku).

Ne razumem pa, zakaj beseda ženska v narekovajih. Morda ni ženska? Iz imena sklepam, da je. Ni mišljeno niti slabšalo niti olepševalno, ampak v sarkastičnem kontekstu pomeni, da je takih primerov še veliko, na žalost na veliko področjih. Tudi pri moških, da ne bo pomote.
Enodblizu
# 30.12.2017 ob 09:00
Zakona se verjetno ne da kar tako vzeti v svoje roke, bolje bi bilo poskrbeti za upoštevanje. Zakoni in pravilniki so v redu napisani, vendar je problem v (ne)upoštevanju le-teh, kar posledično meče slabo luč na vse zbiralce. Uporabniki detektorjev zagotovo vedo kaj se sme in kaj ne, se pa vedno najdejo črne ovce, ki dobro vedo kdaj so na zaščitenem področju. Kot v prometu, vse je lepo napisano in odlično deluje, dokler se zakoni upoštevajo. Se pa vedno in povsod najdejo taki, ki brezobzirno divjajo, pijejo, kradejo, vozijo v nasprotni smeri itd..., ne glede na višino kazni. To je stvar kulture, mentalitete in morale.
Bivši uporabnik
# 30.12.2017 ob 11:33
Sicer bi pa kot vlom lahko smatrali vse, če bi popravili ustavo tako, da bi bil vzajemni kapital last davkoplačevalske celote, katere 'poddel' bi bili seveda lokalci. V takem primeru bi potem upraviteljica Država in tudi njena filiala občina morala ukrepati, ne pa da ne, ko je sedaj vse kar z ustavo njeno in ima upravitelj vsa pooblastila, tudi zamižati na obe očesi... V ZRN je vzajemni kapital lastniško javni; ne lastniško državi in javni pote le po namenu, če. Sevedq da je pa treba lastnika, celoto ločeno od upraviteljev pravno (z ustavo) opredeliti in vzajemni kapital tu potem ločiti od upravitelja. Ga zadolžit. Potem MORA ukrepati, sicer je v prekršku on. Kar se naše ustave tiče, po kateri se upraviteljici Državi zaupa v neskončnost, bi naši lahko šli nazaj v osnovno šolo; ne pa da zganjajo oblast. Desna opcija celote ne prizna v ustavi, pa čeprav pravi, da jo upošteva. Tudi socializem je ni. Vzajemni kapital si je pri nas prav ta tudi prisvojil in v resnici socialistični družbeni kapital sploh ni bil družbeni, nakar je celot smel ostati v lasti upravitelja (te zadeve so ugotavljali v ZRN že leta 1993 v aferi Treuhand). Socializem je povečal pooblastila upraviteljem in je v resnici desna opcija, ne pa leva. Zaradi oblastnosti in prevelikih pooblastil upraviteljev imamo sedaj anarhijo 8ker ukrepajo ali pa ne, večinoma ne, saj imajo vse vajeti v rokah oni). Ne pa obratno, kot mislimo.
Bivši uporabnik
# 30.12.2017 ob 11:23
Zavod za varstvo kulturne dediščine bi MORAL sodelovati z lokalci. Najbolje bi bilo omejiti območje, začeti z izkopavanji pod vodstvom ZVKD, nakar bi bili amaterji, ki vpadajo, vlomilci...
Bivši uporabnik
# 30.12.2017 ob 12:52
(veza,) hipoteza je, da je bilo Rimov več. Ta en, ki je ostal, si je prilastil identiteto ostalih. Vir: Megalitomanija, NewEarth. V Turčiji je npr. več rimskih ostankov, kot v Italiji. En od treh je bil baje Petrograd (lahko da jih je bilo celo še več, če).

Vrtovin je zanimivo skrit v dolinici. Nasplošno bi pa vprašal, če kdo ve, kako se imenuje hrib-gomila med Vrtovinom in Potočami. Videti je kot kakšna sesuta piramida (ali res vsaj gomila). Umetna pač.

Meni se zdi tu pomembno omeniti, da je sedaj že skorajda dokazano, da piramid niso gradili Egipčani, pač pa da nekdo pred njimi, pred potopom ipd. Sam tolk, da ne bo kdo potem začuden :) (hecam se, ker bo v bistvu ali do prebujenja preteklo več vode oz. se jih bo še kaj mumificiralo ipd.).
Hilarij71
# 30.12.2017 ob 11:47
Priseljevanja Slovanov nikoli ni bilo, niti za to obstajajo kakršnikoli dokazi. Naše, slovansko takoimenovano "priseljevanje" v sedmem stoletju n.š., je zgodovinski falsifikat Habsburgov in Vatikana. Samo ena beseda: R1A1.
Na youtubu si tudi lahko ogledate odlična predavanja na to temo od Dr.Gorana Šarića, hrvaškega teologa, ki je imel dostop do vatikanskih in dubrovških arhivov in ki je v celoti razkrinkal to staro zgodovinsko laž.
Aeda
# 30.12.2017 ob 11:19
@Celt, za dela pri izkopavanju je potrebno imeti/zagotoviti denar...ZVNKD ga nima.
Bivši uporabnik
# 30.12.2017 ob 12:14
Hilarij71

Po K... npr.je bilo. Iz Srbije ipd.
kislec
# 30.12.2017 ob 08:43
atp, a še zmeraj verjameš Predinu:

... ki je preplaval tisto rusko reko...???

(V šestem stoletju se je množica dobrodušnih "močvirnikov iz Zakarpatja" odločila, da bo kot predhodnica današnjih prebežnikov iz Afrike in Bližnjega vzhoda navalila na obljubljeno deželo, kjer se cedita med in mleko).
ATP
# 30.12.2017 ob 06:07
veza

Naši pradedje so bili v času, ki ga navajaš se daleč na vzhodu. Sem so prišli nekaj stoletij kasneje.

Razen če se nimaš, kot sam zapišeš, za potomca "Romskega imperija", katerega pa kredibilni zgodovinski viri ne omenjajo.
Kazalo