Utrinek s snemanja filma Jaz sem Frenk. Foto: Facebook
Utrinek s snemanja filma Jaz sem Frenk. Foto: Facebook
Sorodna novica Interventnega zakona za samozaposlene v kulturi ne bo

Iz Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) sporočajo, da so se nanje obrnili številni njihovi člani, ki so samozaposleni v kulturi ali samostojni podjetniki, ki delujejo na tem področju, in torej nimajo redne oblike zaposlitve. Opozarjajo na izpad celotnega dohodka zaradi prekinitve dela, ki je posledica prepovedi vseh javnih dogodkov, snemanj in drugih javnih prireditev zaradi novega koronavirusa.

Trajnostno in premišljeno ukrepanje
Vse pristojne (predsednika republike, vlado, državni zbor in državni svet) pozivajo, naj v čim krajšem času dejavno pristopijo k reševanju njihovih težav. Ob tem pa nanje apelirajo še, naj ukrepajo trajnostno in premišljeno ter na prvo mesto postavijo človeka. Opozarjajo, da so prekarni delavci in samozaposleni v kulturi potencialno najbolj prizadeta skupina, ki prav tako plačuje vse prispevke in dajatve, zato bi bilo nedopustno, da jih "v tem času država potisne z dežja pod kap".

Stanje v drugih državah
Kot so še izpostavili v uradnem pozivu, so druge države, med njimi Avstrija, Nemčija, Francija, Italija, Hrvaška, Portugalska, Kanada in Singapur, sprejele niz ukrepov, ki bodo zaščitili samozaposlene in prekarne delavce. Hkrati so posebno pozornost namenile kulturnemu sektorju, ker se zavedajo, da je kultura zelo pomembna tudi na gospodarskem področju in se njeni vplivi merijo tudi v monetarnem smislu, še opozarjajo v DSI-ju.

"V Društvu slovenskih avdiovizualnih igralcev – Društvu DSI z zaskrbljenostjo opazujemo, kako koronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19) vpliva na življenje v državi in svetu in ob tej priložnosti vsem obolelim najprej želimo čim hitrejše okrevanje. A prisotnost virusa prinaša tudi drugo realnost," so zapisali v uvodu uradnega poziva. Foto: Društvo DSI