V središču Ljubljane je pestro dogajanje Trnfesta napovedal Čarovnik Sam Sebastijan. Foto: RTV SLO
V središču Ljubljane je pestro dogajanje Trnfesta napovedal Čarovnik Sam Sebastijan. Foto: RTV SLO
Ljubljanski avgust bo potekal v znamenju Trnfesta. Foto: Spletna stran festivala
Če ne zaradi drugega, se lahko oglasite vsaj zaradi pečene koruze. In ogleda ljubljanske družbe v malem, seveda. Foto: EPA
Naj se Trnfest prične

16. festival Trnfest je na Prešernovem trgu odprla interaktivna "pohodna" predstava gledališča Saltimbanco Tutti Frutti. Po središču Ljubljane se je na hoduljah sprehodil Čarovnik Sam Sebastijan, ki je s čarovniškimi vragoljiami pritegnil predvsem mlajše obiskovalce.

Dogajanje se je nato nadaljevalo pred KUD-om Franceta Prešerna s pesniško-glasbenim nastopom Lovljenje ritma Toneta Škrjanca in Janija Mujiča ter z odprtjem razstave risb Matilde M. Dobre - Troedine. Od gledaliških iger pa je bila na ogled predstava Ta kratke Teatra Narobov, gostovanje festivala animiranega filma Animateka.

Središče kulturnega dogajanja v prestolnici se je tako za mesec dni preselilo pred KUD Franceta Prešerna. Mesec dni pestrega brezplačnega dogajanja bo po besedah predsednika KUD-a Franceta Prešerna Vita Rožeja prineslo "nekaj malega za vse". Pester program glasbenih in gledaliških prireditev, filmskih projekcij, razstav in ustvarjalnih delavnic za otroke je namenjen tako starejšim kot tistim najmlajšim.

Letos več slovenskih izvajalcev
Vito Rožej je še povedal, da bo letošnji festival zaradi pomanjkanja sredstev usmerjen bolj k slovenski produkciji. Čeprav program ni tako "razvpit" kot prejšnja leta, vseeno ohranja svojo kakovost. Med odmevnejšimi glasbenimi dogodki lahko izpostavimo koncert ska-džez-reggaeja ameriške skupine New York Ska-Jazz Ensemble, francosko-slovensko kitarsko navezo Yapa in Sašo Zver, hrvaške punkerje Overflow, ameriško skupino Barbez, ki nam bo postregla s prepletom punk-rocka, šansona, klezmerja in džeza ter za veliki sklepni del festivala domače Moveknoledgement. Poleg že uveljavljenih imen bo v okviru Trnfesta potekal še festival neuveljavljenih glasbenih skupin Reverse Engineering.

Umetnost z ulic sveta
Poleg raznovrstnega večernega dogajanja bo med 23. in 26. avgustom festival znova obogatila tudi Emonska promenada oziroma mednarodni ulični festival, ki se bo dogajal na Trnovskem mostu in v Emonski ulici. Obe prizorišči se bosta v času promenade spremenili v gledališče na prostem, polno umetnikov z vsega sveta, v artističnih spretnostih in družabnih igrah pa se bodo lahko preizkusili tudi gledalci.

Ne pozabite fotoaparata!
Organizatorji tudi letos razpisujejo fotografski natečaj TrnFoto07, ki je namenjen tako ljubiteljem kot profesionalnim fotografom. Tema natečaja je sam festival oziroma na fotografijah ujete podobe festivalskega in obfestivalskega dogajanja. Zamrznjene fotografske utrinke pa bo ob koncu festivala ocenila strokovna žirija in najboljše tri tudi nagradila.

Ni vse v denarju ali Trnfest je še vedno zastonj
Trnfest, ki že leta velja za enega vrhuncev poletnega kulturnega dogajanja v prestolnici, se zadnja leta spopada s finančnimi težavami. Prireditvi, ki bo po besedah organizatorjev stala okoli 100.000 evrov, sta polovico denarja namenili Mestna občina Ljubljana (45.000) in ministrstvo za kulturo (5000), drugi del organizacijskih stroškov pa bodo v društvu pokrili s sredstvi donatorjev, iz lastnih virov in z dobičkom "s šanka".

Morebitna uvedba simbolične vstopnine, ki bi bila prav tako ena izmed možnosti kritja stroškov, pa bi, po rezultatih ankete, ki so jo med obiskovalci festivala opravili njegovi organizatorji, prej škodila kot koristila, saj bi obisk prireditev upadel. Trnfest se je namreč v zavest obiskovalcev vtisnil kot brezplačno druženje različnih generacij ob raznovrstnih kulturnih dogodkih in seveda tradicionalni pečeni koruzi.

Naj se Trnfest prične