Munchova Poletna noč na obali je bila predmet spora več kot 60 let. Foto: EPA
Munchova Poletna noč na obali je bila predmet spora več kot 60 let. Foto: EPA
Predaja Munchove slike v Belvederu
Slika je že v rokah Mahlerjeve vnukinje. Foto: www.belvedere.at

Sliko je skladateljeva vnukinja Marina Fistoulari Mahler dobila nazaj po 60 let dolgi pravni bitki. Poletna noč na obali je v dunajski galeriji Belvedere visela od leta 1940. Fistoulari Mahlerjeva, ki sicer živi v Italiji, je ob težko pričakovani predaji povedala, da še ne ve natančno, kaj bo s sliko.

Očim ni imel njenega dovoljenja
Munchovo morsko obalo je Mahlerjevi nekdanji ženi Almi Mahler Werfel (1879-1964) podaril njen drugi mož, arhitekt Walter Gropius. Alma, ki je bila pozneje poročena še s pisateljem Franzom Werflom, bila pa je tudi ljubica slikarja Oskarja Kokoschke, je Munchovo in še štiri slike leta 1937 posodila Avstrijski galeriji, kot se je takrat imenovala galerija Belvedere. Ko je Hitler Avstrijo priključil Nemčiji, je Alma pobegnila iz domovine, njen očim pa je slike galeriji prodal brez njenega dovoljenja.

Alma Mahler Werfel jih je skušala dobiti nazaj že leta 1947, zanje pa se je borila do smrti. Njen boj je nato nadaljevala vnukinja Marina Mahler, njena edina dedinja. Poznavalci sliko Norvežana Edvarda Muncha (1863-1944) opisujejo kot umetnino, ki jo odlikuje nekaj "skrivnostno nordijskega".

Lani so morali vrniti pet slik Gustava Klimta
Lani je iz Belvedera v ZDA odpotovalo pet slik avstrijskega slikarja Gustava Klimta. Po sedmih letih sodnih bitk je slike dobila dedinja rodbine Bloch-Bauer, Maria Altmann. Pet slik je bilo last njenih prednikov, družine judovskega sladkornega mogotca, Ferdinanda Blocha. Altmannova je slike sicer zelo hitro prodala - kozmetični mogotec Ronald S. Lauder je za portret Adele Bloch-Bauer odštel 135 milijonov dolarjev.