Karla Pečka ni pritegnilo le slikarstvo, ampak se je ukvarjal tudi z oblikovanjem keramike, s scenografijo, tapiserijo, z mozaikom, vitražem in grafičnim oblikovanjem. Foto: Koroška galerija
Karla Pečka ni pritegnilo le slikarstvo, ampak se je ukvarjal tudi z oblikovanjem keramike, s scenografijo, tapiserijo, z mozaikom, vitražem in grafičnim oblikovanjem. Foto: Koroška galerija
Karel Pečko
Na podelitvi je veleposlanik Valentin Inzko med drugim povedal, da tako Pečku Avstrija izreka priznanje za njegova prizadevanja, saj je gospod Pečko človek, ki je svoje življenje in delo posvetil umetnosti in sodelovanju. Pri tem pa njegov ustvarjalni in svetovljanski duh ni poznal meja, tudi tistih med starimi in mladimi ne. Foto: RTV SLO
Podelitev priznanja Karlu Pečku

Odlikovanje umetniku podeljuje zvezni predsednik Republike Avstrije za njegove dolgoletne velike zasluge pri poglobitvi sodelovanja med Avstrijo in Slovenijo na področju likovne umetnosti in za njegovo neprecenljivo delo direktorja koroške galerije. Prejel ga je v avstrijski rezidenci iz rok avstrijskega veleposlanika v Sloveniji Valentina Inzka.

Približevanje umetnosti mladim
V utemeljitvi je med drugim zapisano, da se je Pečko v funkcijah, ki jih je opravljal, odlikoval in se še danes odlikuje z izjemno zavzetostjo. Tako mu je uspelo stkati pristno vez med ljudmi in narodi. Posebno rad se je ukvarjal z mladino, jo navdušil za vizualno ustvarjanje in kulturo ter vedno znova poudarjal, da ravno ustvarjalnost mladine predstavlja zanj največji kapital, obenem pa tudi pravi in pravilni način sporazumevanja med sosedi in tkanja vezi med narodi, tudi pri današnjem evropskem povezovanju.

V teh letih se je pokazal tudi kot tankočuten svetovalec in mentor nekaterim, pozneje uveljavljenim umetnikom, kot so Jože Tisnikar, Tone Repnik in Ernst Arbeitstein.
Pomembno je sodeloval pri praznovanju 130-letnice rojstva Huga Wolfa in pripravi razstave monografij o njem. Velja omeniti tudi njegovo pomoč svetovno znani fotografinji Ingi Morath pri pripravi projekta Genzräume. Slovenjegraška galerija je med Pečkovim vodenjem predstavljala dela številnih avstrijskih umetnikov, med drugim Gruppe 64, Zorke Weiss in Gustava Januscha.

Pod njegovim vodstvom je slovenjegraška galerija gostila tudi razstave veliko avstrijskih umetnikov. Omenimo jih samo nekaj: Gruppe 64, Zorko Weiss in Gustava Januscha. V sodelovanju z avstrijskim veleposlaništvom pa je predstavljala zbirko Schömer – letni časi avstrijskega slikarstva, grafike Karla Brandstätterja in leta 1996 še razstavo Abstraktna umetnost v Avstriji.

Življenje in delo
Gospod Pečko, ki se je rodil leta 1920 v Vuhredu, je diplomiral leta 1954 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri Gojmiru Antonu Kosu. Študijska pot ga je ponesla v Avstrijo, na Češko, v Francijo, Italijo in Nemčijo. Med letoma 1954 in 1962 je kot likovni pedagog poučeval na nižji gimnaziji in osnovni šoli v Slovenj Gradcu. Sodeloval je pri ustanovitvi Umetnostnega paviljona, ki ga je sprva upravljal ob svojem rednem delu v šoli, od leta 1963 pa kot njegov ravnatelj. V obdobju med letoma 1975 do 1991 je vodil Zavod za kulturo v Slovenj Gradcu, Koroško galerijo likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu pa vodil do leta 1997. Pečko, ki je svoje delo posvetil slikarstvu, keramiki, scenografiji, tapiseriji, mozaikom, vitražem in grafičnemu oblikovanju, danes živi in ustvarja v Slovenj Gradcu.

M. K.

Podelitev priznanja Karlu Pečku