Z območja Roga so odpeljali bager, ki je bil tja pripeljan 6. junija. Foto: BoBo
Z območja Roga so odpeljali bager, ki je bil tja pripeljan 6. junija. Foto: BoBo

Uporabniki Roga in mestna občina Ljubljana sicer še iščejo kompromis o tem, kakšna bo prihodnost nekdanje tovarne. Na občini so že pripravili izhodišča za pogovore, ko jih bodo pripravili tudi uporabniki Roga, bodo pogovore nadaljevali.

Kot je znano, je 6. junija pred tovarno Rog pripeljal bager, ki pa ni začel rušiti, saj so takrat nasprotniki rušenja postavili barikade in so se odločili, da bodo "s svojimi telesi pred gradbenimi stroji" poskušali preprečiti, da bi Rog postal še ena gradbena jama. Začetek rušenja je bil sicer predviden 14. junija.

Mestna občina Ljubljana načrtuje prenovo Roga, za katero je predvideno 15 milijonov evrov, financirana bo iz proračunskih sredstev MOL-a za leti 2017-2018 in bo končana v dveh letih. "Govorimo o Rogovi stavbi, preostale stavbe se rušijo," je načrte občine pojasnil župan Zoran Janković.

Sodišče je potem 14. junija s sprejetjem začasne odredbe Mestni občini Ljubljana (MOL) prepovedalo začetek rušenja tovarne. Začasna odredba prepoveduje MOL-u, da bi vstopil sam ali z varnostniki na območje tovarne, da bi izvedel rušenja in uporabljal gradbeno mehanizacijo.

Iz Roga odpeljali bager
Iz Roga odpeljali bager