Nagrado za življenjsko delo bodo tri primorska gledališča podelila na slovesnosti, ki se bo odvila 24. maja v Gledališču Koper. Foto: BoBo
Nagrado za življenjsko delo bodo tri primorska gledališča podelila na slovesnosti, ki se bo odvila 24. maja v Gledališču Koper. Foto: BoBo
Nejc Saje/Gledališče Koper
Gledališče Koper v tej sezoni slavi 15-letnico delovanja, ki jo bodo zaznamovali z več dogodki, med drugim razstavo fotografij s predstav ter pogovori o gledališču nekoč, danes in jutri. Foto: Nejc Saje/Gledališče Koper

Boris Cavazza je po študiju močno zaznamoval gledališče v Trstu, kjer je oblikoval izredne vloge in se izkazal tudi kot odličen komik, je dejala direktorica Gledališča Koper Katja Pegan. V ta prostor se je vračal tudi pozneje. "Ko smo pred 25 leti ustanovili Primorski poletni festival, je režiral produkcije tega festivala, ko pa smo leta 2000 ustanovili profesionalno gledališče v Kopru, je bil v njem zaposlen kot igralec in se je v njem tudi upokojil," je izbiro nagrajenca utemeljila Peganova.

Šestega dobitnika nagrade tantadruj, ki jo podeljujejo Gledališče Koper, SNG Nova Gorica in Slovensko stalno gledališče Trst, je izbrala žirija v sestavi Dušan Mlakar, Majda Suša in Marij Čuk. Nagrado bodo podelili 24. maja ob 20.00 v gledališču Koper, kjer bodo razglasili še dobitnika istoimenske nagrade za najboljšo vlogo in za najboljšo predstavo. Lani je tantadruja za življenjsko delo dobila igralka Teja Glažar, za igralsko stvaritev Arna Hadžialjević, za gledališki dosežek pa predstava Ivana Cankarja Hlapci v izvedbi tržaškega gledališča.

Gledališče nekoč in danes
Slovesnost bo zaokrožila premiera dokumentarnega filma Gledališče ob morju: 500 in 15 let ljubezni do gledališča, nastalega v koprodukciji RTV Koper - Capodistria in Gledališča Koper po scenariju dramaturga Mihe Trefalta in v režiji Gorana Stoisavljeviča.

Dokumentarni film sledi pol tisočletja prisotnim sledem gledališkega ustvarjanja in se obenem poklanja 15-letnici Gledališča Koper, ki slavi prav v tej sezoni. Proslavili jo bodo z razstavo fotografij iz predstav ter pogovori o gledališču nekoč, danes in jutri, na katerih so sodelovali tudi ustvarjalci, ki so nekoč delovali v njem, kot so Cavazza, Milena Zupančič, Ljerka Belak in Jerca Mrzel.

Kjer sobivajo različni jeziki
V sklop praznovanja spada tudi omenjeni film, ki je po besedah Peganove pomemben za vso Slovenijo, saj je v njem "temeljito obdelan" prostor, v katerem so sodelovale različne države in v katerem so prisotni različni jeziki.