Med najbolj znana Caravaggieva dela spada tudi Večerja v Emavsu (na fotografiji). Foto: EPA
Med najbolj znana Caravaggieva dela spada tudi Večerja v Emavsu (na fotografiji). Foto: EPA

Ekipa italijanskih raziskovalcev je zdaj 85-odstotno prepričana, da so kosti moškega, ki je umrl okrog leta 1610, star med 38 in 40 leti, kosti slavnega slikarja. Znanstveniki s štirih italijanskih univerz menijo, da je Michelangelo Merisi da Caravaggio umrl zaradi sončarice, njegovo telo pa je bilo že prej oslabljeno zaradi sifilisa. Izsledke raziskav so objavili po enoletnem preučevanju DNK-ja in drugih analizah.

Več o življenju in delu Caravaggia preberite tukaj.
Vzrok smrti slikarskega mojstra je bil doslej skrivnost, obstajale pa so različne teorije: od atentata iz verskih razlogov do tega, da se je zaradi malarije zgrudil na osamljeni plaži. Nekateri so ugibali, da je bil na poti po odpustek v Rim, a je med potjo umrl.

Razvpit za časa življenja, pozabljen po smrti
Po različnih zgodovinskih zapisih je bil rojen leta 1571 ali 1573, zadnjih nekaj let življenja pa naj bi preživel na begu pred roko pravice. Caravaggio je namreč poleg slikarskih dosežkov slovel tudi po divjem življenjskem slogu, pogosto se je zapletal v prepire in se večkrat znašel v zaporu. Leta 1606 je celo ubil človeka, zaradi česar so na njegovo glavo razpisali nagrado.

Njegovi ostanki naj bi ležali v neoznačenem grobu skupaj z 200 drugimi na cerkvenem pokopališču v obmorski vasici Porto Ercole, nato pa so jih leta 1956 izkopali in jih spravili v kostnico.

Caravaggio je bil znan po slikarski tehniki "chiaroscuro" - pri tej metodi gre za ostre kontraste med svetlobo in senco in je odločilno zaznamovala smer, v katero se je razvijalo baročno slikarstvo. Njen vpliv je viden pri delih Rubensa, Berninija, Rembrandta in drugih umetnikov generacije, ki so jim rekli tudi "carravagisti".

Številni poznavalci umetnosti imajo Caravaggia za začetnika modernega slikarstva. V Italiji so leto 2010, ko mineva 400 let od njegove smrti, razglasili za Caravaggievo leto.