Ne glede na izid razpisa bodo v Knežjem dvorcu uredili razstavo o celjskih knezih. Foto: Wikipedia
Ne glede na izid razpisa bodo v Knežjem dvorcu uredili razstavo o celjskih knezih. Foto: Wikipedia

Načrte želijo uresničiti najkasneje v dveh letih, po besedah direktorja muzeja Staneta Rozmana pa je precej odvisno od uspešnosti na razpisu Službe vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko.
Razpis je vreden milijon evrov, nanj pa so se prijavili skupaj z muzeji hrvaškega Zagorja, sodelovanje, ki ga je spodbudila zakonska zveza Friderika II. Celjskega s plemkinjo Elizabeto Frankopansko. Obe državi povezuje tudi njegova druga žena, Veronika Deseniška. "Če bomo uspešni na razpisu, bodo na hrvaški strani uredili dvorec Veliki Tabor, ki je najpomembnejši poznosrednjeveški plemiški grad v kontinentalnem delu Hrvaške, na slovenski strani pa bi uredili Vodni stolp s stalno razstavno postavitvijo," pojasnjuje Rozman. V vsakem primeru, ne glede na izid razpisa (ta bo znan konec leta), bodo v Knežjem dvorcu uredili stalno razstavo o celjskih knezih.
Že v torek, 17. avgusta, bodo na Starem gradu v Celju odprli prenovljen Friderikov stolp, tudi sicer pa, kot smo že poročali, nadaljuje celjska občina z obnovo Knežjega dvorca.