Postavitev Christa v Centralnem parku. Foto: EPA
Postavitev Christa v Centralnem parku. Foto: EPA
Umetnika Christo in Jeanne-Claude. Foto: EPA

Za svoj novi projekt sta si umetnika, ki sta nazadnje v oranžne barve oblekla znani newyorški Centralni park, zadala z blagom prekriti okoli 10 km reke v ameriški
zvezni državi Kolorado. Projekt se imenuje Nad reko, zanj pa morata še dobiti potrebne dokumente.

Nad reko bodo predvidoma platneni panoji, ki jih bosta umetnika obesila tako, da bodo postavljeni od enega brega do drugega, sledili pa bodo rečnim tokovom. Projekt sta zasnovala tudi z mislijo na konfiguracijo terena, kar pomeni, da bodo panoji blaga mestoma prekinjeni, in bodo tako do izraza prišli naravni in arhitekturni elementi ob reki. S tem naj bi po njunih besedah ustvarila tokove "razkošne" svetlobe.

Zadnjo postavitev
financirala sama

Umetnik bolgarskega rodu Christo je med dosedanjimi inštalacijami pripravil tudi 'oblačenje' berlinskega Reichstaga in mosta Pont-Neuf v Parizu, največji odmev pa je dosegla postavitev v Centralnem parku, ki si jo je ogledalo več milijonov ljudi. Newyorška postavitev je obsegala 7.532 'vrat', financirala pa sta jo umetnika sama. Zanjo sta porabila 21 milijonov dolarjev, po okvirnih ocenah pa je mestu prinesla 254 milijonov dolarjev zaslužka.