Hirstov Valium - natisnjenih je bilo petsto primerkov litografije - je mogoče kupiti samo, kadar se je kdo izmed srečnih lastnikov pripravljen ločiti od svojega primerka. Foto:
Hirstov Valium - natisnjenih je bilo petsto primerkov litografije - je mogoče kupiti samo, kadar se je kdo izmed srečnih lastnikov pripravljen ločiti od svojega primerka. Foto:
Robert Dixon: True Daisy
Je naklučje sploh mogoče? Robert Dixon, avtor črno-bele slike True Daisy, je prepričan, da ne.
In vsega je kriva nenavadna svojevrstnost poljske cvetice.

59-letni računalniški grafik in umetnik Robert Dixon je ugotovil, da je šest let staro delo Damiena Hirsta z naslovom Valium nenavadno podobno njegovi lastni umetnosti. Celo tako zelo podobno, da je Hirsta obtožil plagiatorstva. Pravi, da se je umetnina rodila že leta 1991 kot True Daisy in da je bila objavljena celo v enciklopediji Dictionary of Curious and Interesting Geometry založbe Penguin.

Navdihujoča neponovljivost marjetice
Čeprav je Valium večji od True Daisy, Dixon v sliki vidi zrcalno povečavo svoje; v obeh primerih gre za krog, ki ga tvori isto število barvnih (pri Hirstu) oziroma črno-belih pik (pri Dixonu). "Če bi človek sam risal pike, je verjetnost, da bi jih narisal natančno toliko kot nekdo pred njim, zelo majhna," je prepričan Dixon. Njemu se je ideja za True Daisy porodila ob natančnem študiju - marjetice. Dejstvo je namreč, da ima ta cvetica drugačen koncentričen vzorec kot katera koli struktura narave ali arhitekture. Ko jo je nekaj časa skušal na papir prenesti "ročno", je poskusil še z računalnikom.

Podobna slika, različna cena
Hirstov Valium, ki ga je umetnik natiskal v 500 izvodih in vsakega prodal za petmestne številke, naj bi bil že druga umetnina, ki jo je Turnerjev nagrajenec (leta 1995) ukradel manj znanemu rojaku. Dixon je v stik z njim stopil leta 2003 in od Hirstovega menedžerja dobil odgovor, da je umetnika navdihnila knjiga Dictionary of Curious and Interesting Geometry in da torej nima nobene zveze z njim - Hirstovi ljudje se očitno niso pozanimali dovolj, da bi vedeli, da je prav Dixon avtor sličice v knjigi, ki so jo navajali kot svoj vir.

Hirst se rad ozira okrog sebe ...
Dixon je Hirstu "v zameno za primerno odškodnino" in priznanje prvega mesta pripravljen pustiti uporabo vzorca. Sicer pa sporni umetnik tokrat ni prvič v podobnih težavah: pred šestimi leti se je razkrilo, da je njegov šestmetrski kip Hymn, ki ga je za milijon funtov prodal Charlesu Saatchiju, pravzaprav kopija majhne plastične igrače, ki jo je oblikoval Norman Emms. Takrat se je Hirst "izmazal" z mastnim čekom, ki je šel dobrodelni organizaciji, ki pomaga otrokom.