V številnih muzejih, tudi Narodnem muzeju, za nedeljo pripravljajo številne dejavnosti: na Prešernovi bo ob 15. uri tako potekalo vodstvo po razstavi 100 let slovenske lutkovne umetnosti, med 15. in 18. uro vas vabijo tudi na Potep po Emoni, popoldne pa se lahko udeležite družinske ustvarjalne delavnice o lutkah. Foto: Narodni muzej Slovenije
V številnih muzejih, tudi Narodnem muzeju, za nedeljo pripravljajo številne dejavnosti: na Prešernovi bo ob 15. uri tako potekalo vodstvo po razstavi 100 let slovenske lutkovne umetnosti, med 15. in 18. uro vas vabijo tudi na Potep po Emoni, popoldne pa se lahko udeležite družinske ustvarjalne delavnice o lutkah. Foto: Narodni muzej Slovenije
Impresionisti, Narodna galerija
V Narodni galeriji bodo popoldne obiskovalcem med drugim ponudili javno vodstvo po stalni zbirki s poudarkom na holandskih utrinkih. Foto: Narodna galerija
KSEVT. Vitanje
Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij v Vitanju bo prejelo novo nagrado Valvasorjev nagelj. Foto: BoBo
Andrej Medved
Dobitnik Valvasorjeve nagrade za življenjsko delo Andrej Medved je določil smeri razvoja Obalnih galerij in odločilno prispeval k novemu, filozofskemu pogledu na likovno umetnost. Foto: BoBo

Letošnji muzejski dan je potekal na temo Muzejske zbirke povezujejo, v okviru muzejskega praznika pa je Slovensko muzejsko društvo podelilo tudi Valvasorjeva odličja. Po besedah predsednice Slovenskega odbora ICOM-a Tanje Roženbergar, tema letošnjega muzejskega dneva v ospredje postavlja povezovanje in vrednost muzeja ter dela v njem.

S pomočjo novih pristopov za fizično in virtualno dostopnost muzejskih zbirk so muzeji vse bolj in lažje povezani, geografska oddaljenost med njimi pa hitro izginja. Tako postajajo muzeji platforma medkulturnih izmenjav, saj povezujejo obiskovalce različnih generacij, pa tudi različne skupnosti in kulture.

Vsako leto se v muzejski praznik vključi več muzejev
Mednarodni muzejski svet (ICOM) je muzejski praznik razglasil leta 1977 z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi. Prazniku se pridružuje vsako leto več muzejev: lani je tako praznično ponudbo pripravilo 35.000 muzejskih institucij iz 143 držav.

V ponedeljek podelitev Valvasorjevih odličij
V okviru muzejskega dneva bodo, sicer dan pozneje, podelili tudi Valvasorjeva odličja. Nagrado za življenjsko delo letos prejme muzejski svetnik, umetnostni zgodovinar in filozof Andrej Medved. Slovensko muzejsko društvo bo letos podelilo še tri Valvasorjeve nagrade za enkratne dosežke, dve častni Valvasorjevi priznanji in Valvasorjev nagelj, ki je po besedah predsednice društva Verene Štekar Vidic novost, društvo pa ga podeljuje na predlog komisije za projekte s poudarkom na socialni empatiji. Prejme ga Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij v Vitanju.

Oktobra bo znan tudi prejemnik nagrade ICOM Slovenija
Kot je še povedala Roženbergerjeva, je Slovenski odbor ICOM-a lani vzpostavil tudi novo nagrado ICOM Slovenija, namenjeno spodbujanju, popularizaciji in promoviranju mednarodnega mreženja slovenske muzejske misli in dela. Nagrada popularizira tudi vsakoletno temo mednarodnega muzejskega dneva, katerega vsebine so po njenih besedah vedno odraz aktualnega stanja muzejskih institucij na globalnem zemljevidu. Zato želi nagrada ICOM Slovenija izpostaviti vsakoletni imperativ na slovensko muzejsko sceno in s tem spodbuditi razmislek o njej.

Letno podelijo dve nagradi, in sicer nagrado za mednarodno prepoznavne projekte in nagrado za promoviranje vsakoletne izbrane ICOM-ove teme. Lani so nagradi prejeli Nina Zdravič Polič in Slovenski etnografski muzej za razstavo Orinoco ter Muzej narodne osvoboditve Maribor za projekt Prevzeli smo muzej.

Razpis za letošnji nagradi bodo objavili ob mednarodnem muzejskem dnevu, podelitev nagrad bo oktobra.

Muzejski dan in razstava o možganih
Muzejski dan in razstava o možganih