"Drugačno življenje je mogoče. Vendar kako?" ... "Jeff in Elon sta pravkar zapustila planet." Foto: Ars Electronica

Festival, ki bo trajal od 7. do 11. septembra, se bo pod naslovom Dobrodošli na Planetu B predstavil tako z že preizkušenimi kot tudi novimi programskimi točkami. Prireditelji napovedujejo, da bo letošnji festival seveda večji, kot je bil zadnji dve leti. Marsikaj v obsežnem festivalskem programu bo letos dobilo tudi novo obliko. Obiskovalci so vabljeni, da pridejo v Linz, a brez protikoronskih predpisov vendarle tudi letos ne gre.

Ukrajinski program bo zaživel zgolj na spletu
Prireditelji pa se tudi letos niso mogli povsem odpovedati dogajanju na daljavo – vendar letos ne zaradi pandemije, pač pa zaradi vojne v Ukrajini in tako bodo ukrajinski program predstavili zgolj prek spleta. Virtualna umetniška galerija z imenom State of the artist, ki je nastala v sodelovanju z avstrijskim zunanjim ministrstvom, naj bi ponudila varen okvir za razvoj umetniške svobode in svetovnemu občinstvu ponudila na ogled dela ukrajinskih umetnikov. "Številni so se morali prijaviti anonimno, zato je internet idealen prostor za to razstavo," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA pojasnil direktor festivala Martin Honzik.

Festivalsko dogajanje se letos vrača v kampus Univerze Johannesa Keplerja v Linzu. Foto: Ars Electronica
Festivalsko dogajanje se letos vrača v kampus Univerze Johannesa Keplerja v Linzu. Foto: Ars Electronica

Poleg kampusa Univerze Johannesa Keplerja (JKU) se bo program odvijal na številnih lokacijah v središču Linza. V Muzeju sodobne umetnosti Lentos bo denimo na ogled medijska umetnost Latinske Amerike. V univerzitetnih Keplerjevih vrtovih bosta dve veliki razstavi, v parku se bo dogajala glavnina festivala, tehnične predstavitve bodo v Keplerjevo dvorani. Tudi letos so pripravili razstavo Interface Cultures linške fakultete za umetnost. Po premierni lanski izvedbi bo tudi letos znova potekal Festival University.

Tudi koncert Laurie Anderson z orkestrom brnske filharmonije
Prvič po več kot 20 letih bo predstavitev nagrajenih projektov na razstavi CyberArts kurirala ekipa festivala sama. Med drugim bo mogoče na festivalu slišati zvonove pariške katedrale Notre-Dame v zvočni instalaciji ameriškega umetnika Billa Fontane. Napovedan je tudi koncert ameriške umetnice Laurie Anderson z orkestrom brnske filharmonije pod vodstvom dirigenta Dennisa Russlla Daviesa.