Slovenski knjižni sejem je največji knjižni dogodek pri nas, obenem pa tudi najstarejši, saj je bil prvi leta 1972. Foto: BoBo
Slovenski knjižni sejem je največji knjižni dogodek pri nas, obenem pa tudi najstarejši, saj je bil prvi leta 1972. Foto: BoBo

37. knjižni sejem, ki bi moral potekati med 23. in 28. novembrom v Cankarjevem domu, je doletela enaka usoda kot pohištveni sejem Dom in Ambient.

Slovenska vlada je zaradi poslabšanja epidemičnih razmer v državi sprejela Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19, ki v tretjem odstavku 15. člena začasno prepoveduje vse javne prireditve, tudi sejme.

Knjižni sejem podaljšan za en teden

Letošnja 37. izdaja Slovenskega knjižnega sejma, ki bo potekala na spletu, je podaljšana za teden dni. Organizatorji med 23. novembrom in 5. decembrom načrtujejo okrog 60 dogodkov.

Sejem tudi letos na spletu

Upravni odbor Slovenskega knjižnega sejma se je tako odločil, da prireditev tudi letos odpade, vsaj v živo. Knjižne novosti oziroma pregled izdanih si bo možno ogledati virtualno, na spletu.

Predsednik upravnega odbora 37. Slovenskega knjižnega sejma Miha Kovač je za Radio Slovenija povedal, da bodo posledice tega pomembnega dogodka za založništvo občutili predvsem "nekateri manjši ali srednje veliki založniki, ki jim je sejem izjemen vir prihodka. Zdaj ga že drugič ne bo, in to je zanje izjemno izjemno boleče."

Organizator bo zato razstavljavcem vrnil vplačani znesek za razstavni prostor, ne glede na stroške, ki jih je imel organizator s sejmom. Sejem se sicer v celoti financira iz denarja za plačilo stojnic, zaradi česar je organizator ostal brez lastnih virov za izvedbo spletnega sejma. Spletni dogodek bo tako financirala Javna agencija za knjigo (JAK).

Kovač je ob tem poudaril, da je odpoved dogodka neugodna tudi za sam Knjižni sejem. "Ko je neki dogodek dvakrat odpovedan, je vprašanje, kaj se potem z njim zgodi tretjič – ali sploh še ima občinstvo, ali sploh še ima zanimanje? Upam, da bomo lahko to drugo leto preizkusili in se uspešno kot sejem vrnili."