Trenutno je na čelu zavoda kot vršilec dolžnosti še vedno Vladimir Rukavina, ki je v začetku januarja napovedal odstop in se tudi odpovedal nadaljnji kandidaturi za mesto generalnega direktorja. Župan Kangler njegovega odstopa ni sprejel. Foto: Mestna občina Maribor
Trenutno je na čelu zavoda kot vršilec dolžnosti še vedno Vladimir Rukavina, ki je v začetku januarja napovedal odstop in se tudi odpovedal nadaljnji kandidaturi za mesto generalnega direktorja. Župan Kangler njegovega odstopa ni sprejel. Foto: Mestna občina Maribor
Franc Kangler
Mariborski župan Franc Kangler odstopa Rukavine ni sprejel, neuradno pa se govori, da je sam predlagal novo kandidatko.
Anton Štihec
Murskosoboški župan Anton Štihec pravi, da si želijo ostati v projektu s pogojem, da bo država zagotovila denar za infrastrukturne objekte, ker so ta sredstva za večino mest že zagotovili. Foto: MMC RTV SLO

Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja v mariborskem mestnem svetu je na zasedanju ugotovila, da nihče izmed prijavljenih kandidatov za mesto generalnega direktorja EPK 2012 ni dobil podpore programskega sveta. Kar pomeni, da bodo postopek izbiranja generalnega direktorja morali ponoviti.

Trenutni vršilec dolžnosti generalnega direktorja Vladimir Rukavina je januarja želel odstopiti z mesta vršilca dolžnosti generalnega direktorja. Kot je povedal, ima dovolj insinuacij in igranja z njegovim dobrim imenom. Rukavina, sicer tudi direktor Narodnega doma Maribor, je poudaril, da se sam za to mesto ni nikoli pehal, temveč je bil zmeraj naprošen, da bi ga opravljal, to pa je kot edini od vseh akterjev EPK-ja počel popolnoma brezplačno. Vendar pa njegovega odstopa mariborski župan Kangler ni sprejel, kar pomeni, da za zdaj Rukavina ostaja na omenjenem mestu.

Enotna podpora
Predsednica komisije za mandatna vprašanja Tanja Vindiš Furman, pravi, da kandidat, ki bi ga predlagali mestnemu svetu v obravnavo, potrebuje tako podporo programskega sveta kot podporo sveta zavoda. Prvi je zavrnil tako sedanjega direktorja javnega sklada za kulturne dejavnosti Igorja Teršarja kot sedanjega v. d. direktorja Vladimirja Rukavino, svet zavoda pa je po odstopu Rukavine od kandidature izrazil podporo Teršarju.

"Ker enotne podpore ni bilo, smo postopek zaključili in pričeli z novim razpisom. Ta bo z enako vsebino objavljen v naslednjih dneh in upam, da bo po osemdnevnem roku za prijavo programski svet kar najhitreje dal podporo enemu od kandidatov," je dejala Vindiš Furmanova.

Morebitni kandidati
V nekaterih medijih so v preteklih dneh pisali, da naj bi mariborski župan Franc Kangler kar sam predlagal svojo kandidatko, neuradno naj bi šlo za Suzano Žilič Fišer, aktualno članico sveta zavoda Maribor 2012. Vindiš Furmanova pa je pojasnila, da se kandidata, ki izpolnjuje vse pogoje, lahko zgolj pozove k prijavi na razpis. Prav tako se na novi razpis lahko znova prijavijo tudi kandidati, ki so sodelovali na tokratnem. Poleg Teršarja in Rukavine je to storil tudi Peter Tomaž Dobrila z ministrstva za kulturo, ki pa ni prišel v ožji izbor.
Anton Štihec: Pogovor je bil konstruktiven
Sicer pa so predstavniki Javnega zavoda Maribor – EPK 2012 z občino Murska Sobota usklajevali mnenja o programskem in finančnem načrtu za leti 2011 in 2012. Občina pričakuje, da bodo izvajalci z njenega območja dobili več, kot zagotavlja sama.
Zahteva sredstev, ki so drugim mestom že zagotovljena
"O tem, kateri projekti bodo financirani, seveda odločajo sami, vendar bodo poslušali tudi sugestije naših izvajalcev, želim pa, da bi dobili dovolj sredstev, da program izvedejo in dobijo več, kot da občina, in to bomo definirali v pogodbi. Želimo ostati v projektu s pogojem, da bo država zagotovila denar za infrastrukturne objekte, ker so ta sredstva za večino mest že zagotovili,"
je po srečanju povedal župan mestne občine Murska Sobota Anton Štihec.
Kot je povedal, sta jim programski direktor Mitja Čander in koordinator partnerskih mest v projektu Borut Pelko predstavila okvirni finančni načrt in odgovorila na pereča vprašanja o financiranju programskih vsebin, saj je za infrastrukturo zadolžena država.
Štihec ocenjuje pogovor kot konstruktiven, ker je dobil zagotovilo, da bo toliko denarja, kot ga bo dala občina, zagotovil tudi zavod, usklajeno poročilo pa bodo objavili v sredo.
Konec preteklega tedna je Štihec, ker občina v nasprotju z drugimi ni dobila niti evra za infrastrukturne naložbe, zahteval odstop predsednika vlade, na kar so se v kabinetu vlade takoj odzvali z napovedjo srečanja za ta teden.