Navdih za številna likovna dela je bil Cvitkovičev film, ki sam po sebi kliče po nadaljevanju ali interpretaciji z drugačnimi sredstvi. Na sliki delo Sama: A, mešana tehnika na lesu. Foto: Španski borci
Navdih za številna likovna dela je bil Cvitkovičev film, ki sam po sebi kliče po nadaljevanju ali interpretaciji z drugačnimi sredstvi. Na sliki delo Sama: A, mešana tehnika na lesu. Foto: Španski borci
Arheo
Delo Giga de Brea z naslovom Planetarna pokrajina, mešana tehnika na lesu. Foto: Španski borci

O filmu, ki je na zadnjem Festivalu slovenskega filma med drugim prejel vesno za najboljši celovečerec, so se dijaki najprej pogovarjali, nato pa je sledila dobrodelna dražba umetniških del z istoimenske razstave.
Okroglo mizo oziroma pogovor o Cvitkovičevem filmu so pripravili nekdanji predstavniki otroškega parlamenta in člani Zveze prijateljev mladine Moste Polje. Umetniška dela, ki jih je bilo mogoče kupiti na dražbi, so bila od 7. maja na ogled v Galeriji Internacionala v Španskih borcih. Prispevali so jih umetniki različnih profilov - Ive Tabar, Samo, Vasja Kokelj, Damir Avdić, Joni Zakonjšek, Gigo de Brea, Vladimir Leben, Janez Ramoveš, Robert Černelč, Majda Kne, Beti Njari, Tomaž Šalamun, Jurij Hudolin, Mitja Ličen in založba Škuc.
Izkupiček od prodanih del bodo namenili Zvezi prijateljev mladine Moste Polje za poletni Medi Camp. Razstavo posvečajo otrokom, ki se dnevno spopadajo z začaranim krogom revščine in zlorab, so sporočili iz Španskih borcev.

Umetnost spodbuja najbolj bistvene sestavine življenja
"Čas, v katerem živimo in ki tako brutalno iztreblja izobraževanje, krči družine, siromaši vse nas, tako rekoč ukinja ustvarjalnost, je čas, ko je treba stopiti skupaj," pravi publicistka in producentka Jedrt Jež Furlan. Čas je za solidarnost, dodaja, in predvsem za to, "da pokažemo, da vsi tisti, ki ustvarjajo, pomagajo otrokom, spodbujajo umetnost, niso nebodigatreba, zgolj odjemalci skromnih državnih sredstev, temveč spodbujevalci najbolj bistvenih sestavin življenja - izobraževanja, ustvarjanja, mišljenja, raziskovanja ..."
Arheo
Jana Cvitkoviča sledi moškemu, ženski in otroku v brezčasni pokrajini, ki se ne poznajo in skušajo vsak zase preživeti v opustelem svetu. Med njimi počasi prihaja do stikov, ki se sčasoma prek različnih situacij začnejo razvijati v odnose. Osvobojeni strahu in negotovosti se končno združijo v praskupnosti, ki jo lahko imenujemo družina. V filmu igrajo Medea Novak, Niko Novak in Tommaso Finzi.