Ambientalna instalacija temelji na svetlobni igri z odsevi, ki plešejo po arhitekturi in jo spreminjajo v sanjsko podobo. Foto: Svetlobna gverila
Ambientalna instalacija temelji na svetlobni igri z odsevi, ki plešejo po arhitekturi in jo spreminjajo v sanjsko podobo. Foto: Svetlobna gverila

"V celjskih galerijah in na celjskih dvoriščih, atrijih ter vrtovih se obeta serija svetlobnih intervencij, ki kažejo javne kotičke v dobesedno novi luči, hkrati pa raziskujejo in izpostavljajo vlogo svetlobe in umetnosti v javnem prostoru ter njihovo součinkovanje," so zapisali pri festivalu Svetlobna gverila, ki se med 6. in 23. septembrom seli v Celje.

Svetlobna gverila: Re:Akcija4 v Celje prinaša izbor del slovenskih in tujih avtorjev, katerih pomemben gradnik je svetloba. Predstavljeni umetniki z različnimi avtorskimi pristopi preobražajo običajni videz arhitekture in urbanih mikroambientov. "Svetlobne instalacije odpirajo drugačne poglede na mestno tkivo in omogočajo svež pogled in novo rabo vsega tistega, kar se kot samoumevno sicer tako rado zabriše v enolično neopaznost vsakdana," pri festivalu napovedujejo preobrazbo mesta. S svetlobnimi instalacijami spodbujajo vprašanja o vlogi umetnika in umetnosti v družbi ter o vlogi svetlobe pri sooblikovanju urbane izkušnje in kakovosti življenja v urbanih naseljih.
Dela, ustvarjena za prejšnje ljubljanske festivale, so v Celju umeščena v nove prostorske kontekste, ki zarisujejo nove koordinate mestnega tkiva in nagovarjajo kar se da široko občinstvo. Razstavljena dela bodo dopolnili performansi in drugi umetniški projekti, ki jih pripravlja Društvo likovnih umetnikov Celje.