Prvo Forma vivo - kiparski simpozij je leta 1959 pripravil Karl Prantl v avstrijskem kamnolomu St. Margarethen. Foto: Goran Rovan
Prvo Forma vivo - kiparski simpozij je leta 1959 pripravil Karl Prantl v avstrijskem kamnolomu St. Margarethen. Foto: Goran Rovan
Večina skulptur nastaja iz kraškega marmorja, stvaritve pa bodo nato razstavljene na deset kilometrov dolgi poti skulptur Forma viva. Foto: Goran Rovan

Do prihodnje sobote bodo na obronkih Haloz ustvarjali kiparji Branko Raspet, Ariel Štrukelj, Janko Sila, Srečko Ornik in Franci Černelč. Z Metodo Maj bodo skupaj ustvarili sedem skulptur, ki jih je na podlagi razpisa sprejel organizacijski odbor simpozija.

Večina skulptur nastaja iz kraškega marmorja, stvaritve pa bodo nato razstavljene na deset kilometrov dolgi poti skulptur Forma viva.

Po stopinjah skulptur
Pot poteka od baročnega dvorca Štatenberg skozi same Makole in se pozneje dvigne na 400 metrov nadmorske višine s pogledom na Dravinjsko dolino do Parka skulptur - Dežno. Tam so skulpture strnjene in gosteje razporejene okrog galerije Dvoršak, ki poleg skulptur Forma vive razstavlja še zbirko varjenih skulptur kiparja Ivana Dvoršaka, ki je tudi pobudnik makolskega simpozija. Pot se nato spušča v dolino in se sklene na dvorcu Štatenberg.

Nagrade za izstopajoče
Slovesno odprtje simpozija bo v galeriji Dvoršak na Dežnem, na prizorišču pa bodo vsi kiparji, ki se udeležujejo tokratnega dogodka. Manjkala bo le Majeva, ki v okviru makolske Forme vive že nekaj dni ustvarja v Sežani. Skoraj pri koncu je tudi Černeličeva skulptura v Majšperku.

Strokovna komisija, ki bo ocenila kiparska in slikarska dela, bo tudi podelila nagrade, in sicer eno za najboljšo skulpturo in pet enakovrednih za najboljša slikarska dela.

Spremljevalni program bo med drugim ponudil tudi likovno delavnico za otroke. Ob koncu si bo mogoče skulpture po poti Forma vive ogledati z vlakcem Makolčan. Simpozij, ki ga organizira Kulturno-umetniško društvo Forma viva Makole pod pokroviteljstvom tamkajšnje občine, bo trajal do 12. septembra.
Foto: Goran Rovan