Prešernova nagrajenca za življenjsko delo Matjaž Vipotnik in Jože Snoj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prešernova nagrajenca za življenjsko delo Matjaž Vipotnik in Jože Snoj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Podelitve se je udeležil tudi slovenski politični vrh. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prešernovi nagrajenci pred mikrofonom Radia Slovenija

Letošnjo prireditev s podelitvijo najvišjih državnih priznanj v kulturi, malih in velikih Prešernovih nagrad, je umetniško zasnoval režiser in scenarist Matjaž Pograjc.

Pri pripravi proslave je kot soscenaristka sodelovala Blažka Müller Pograjc, ki je prireditev tudi povezovala. Scenografijo za proslavo je zasnoval Tomaž Štrucl, koreografijo Branko Potočan, Gregor Luštek in Rosana Hribar, avtorji glasbe pa so bili duo Silence in Marjan Peternel.

MMC se je pogovarjal z dobitnikoma Prešernovih nagrad za življenjsko delo. Intervju z Matjažem Vipotnikom lahko preberete tukaj, v četrtek pa bomo objavili še pogovor z Jožetom Snojem.
Kot vsako leto je bil vrhunec proslave podelitev šestih nagrad Prešernovega sklada in dveh velikih Prešernovih nagrad, ki sta ju za življenjsko delo dobila Jože Snoj in Matjaž Vipotnik.

Protesti proti ukinitvi ministrstva
Dan pred kulturnim praznikom so z dvema protestnima akcijami zaznamovali člani stanovskih združenj, ki se ne strinjajo z ukinitvijo samostojnega ministrstva za kulturo.

Nekaj minut pred poldnevom so se pred Prešernovim spomenikom zbrali člani sindikata Glosa, uro in pol pred proslavo pa so se pred CD-jem zbrali predstavniki Koordinacijskega odbora kulture Slovenije (KOKS) in njihovi somišljeniki, ki so s protestnim dejanjem želeli izraziti spoštovanje slovenski kulturi.

Ob slovenskem kulturnem prazniku, 8. februarju, ko se Slovenci spomnimo na obletnico smrti pesnika Franceta Prešerna, po vsej državi že več dni poteka vrsta prireditev.

Prešernovi nagrajenci pred mikrofonom Radia Slovenija