Dramatični zažig kontrabasa je bil veliko slikovitejša in simbolike polna gesta kot vnaprej napovedano prižiganje svečk. Foto: MMC RTV SLO / Blaž Tišler
Dramatični zažig kontrabasa je bil veliko slikovitejša in simbolike polna gesta kot vnaprej napovedano prižiganje svečk. Foto: MMC RTV SLO / Blaž Tišler
KOKS
Kulturniki so na protestu KOKS-a v izjavi poudarili tudi, da se je v skupnosti evropskih držav, ki smo se ji pridružili, pomen kulture povečal. Ukinitev bi po njihovem mnenju usodno načela osnovni temelj naše prepoznavnosti in različnosti ter bi bila dejanje proti zakonsko utemeljeni civilizacijski in kulturni osmislitvi evropske zveze. Foto: MMC RTV SLO / Blaž Tišler
Protestno geslo
Na protestih kulturnikov proti ukinitvi samostojnega ministrstva za kulturo pred Cankarjevim domom je bila osrednja tema politično nerazumevanje za kulturo. Foto: MMC RTV SLO / Blaž Tišler

Nekaj sto udeležencev shoda Koordinacijskega odbora kulture Slovenije (KOKS), v katerem sodeluje večina pomembnejših slovenskih kulturniških organizacij in društev, se je najprej zbralo pred Cankarjevim spomenikom, kjer so prižigali sveče, zbrane pa so s pomočjo megafona nagovorili nekateri znani kulturniki, med njimi pesnik in Prešernov nagrajenec Tomaž Šalamun ter predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer.


Pragmatični in simbolični zažig kontrabasa
Društvo Asociacija je na ploščadi pred CD-jem v znak protesta zažgalo kontrabas. Kot je za STA pojasnil predsednik društva Jurij Krpan, so hoteli izpeljati radikalnejšo gesto od prižiganja svečk. "Ni dovolj instrumentov, ki bi bili dovolj veliki in bi dobro goreli. Za to dejanje je obstajal zelo pragmatičen razlog," je povedal Krpan.
Uro pred začetkom uradne državne slovesnosti ob kulturnem prazniku so se protestniki zbrali v pasaži kulturnega hrama, kjer so kar dvakrat prebrali izjavo KOKS-a proti nameri ukinitve samostojnega ministrstva za kulturo. "Kultura je bila stoletja vir slovenskega obstoja, moči in samozavesti, h kateremu smo se obračali v največjih nacionalnih stiskah. Kultura je tudi danes in bo jutri enako pomembna kot vir slovenskega obstoja, moči in samozavesti, kot ustvarjalka, varuhinja in izraz identitete naše skupnosti. Z ukinitvijo ministrstva za kulturo bi se izneverili ustavni določbi o pomembnosti kulture za ohranitev slovenstva in oblikovanje in ohranjanje slovenske državnosti," so zapisali ter javno v obliki prisege prebrali svojo izjavo udeleženci KOKS-a. "Zahtevamo, da se samostojno ministrstvo za kulturo ne ukine," so ob koncu vsakega branja izjave po trikrat ponovili udeleženci protesta.

V KOKS-u že 26 organizacij
V pasaži so udeleženci počakali skoraj do 20. ure, kjer so nekajkrat spontano zapeli Zdravljico, prihajajoče politike pa pozdravili z glasnim negodovanjem in vzkliki: "Kulture ne damo, patrio damo." Ti so nekako povzeli splošno nestrinjanje s političnim ukinjanjem samostojnega kulturnega ministrstva in varčevanjem pri kulturi.

Protesta v organizaciji KOKS-a, ki je bil ustanovljen pred tednom dni, so se udeležili letošnji nagrajenec Prešernovega sklada Andrej E. Skubic, profesorica in publicistka Manca Košir, filozof in umetnik Peter Mlakar, filmski režiser Karpo Godina, pisatelj Vlado Žabot, gledališki režiser Jernej Lorenci, nekdanji minister za kulturo Jožef Školč, nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, profesor na AGRFT-ju Igor Koršič, direktor vladnega urada za verske skupnosti Aleš Gulič, pesnik Tomaž Šalamun ter številni drugi ustvarjalci kulture. Odboru KOKS-a se je po besedah Vena Tauferja do današnjega dne pridružilo 26 organizacij, med njimi strokovna stanovska društva za kulturo, Sindikat kulture in narave Slovenije - Glosa, Inštitut za narodnostna vprašanja in Liberalna akademija.
Oglejte si tudi galerijo fotografij s protestov in videoposnetek prihoda bodočega ministra združenega ministrstva Žige Turka na proslavo ob kulturnem prazniku.